Dopen

Dopen

Zondag worden er twee kinderen gedoopt. Er zijn dan ook een aantal mensen met een verstandelijke beperking aanwezig. Heb je tips om hen te betrekken bij de doopdienst? – Vraag van een dominee aan Opkijken.nl.

Tijdens een doopdienst is het heel gebruikelijk om aandacht aan kinderen te besteden. Maar hoe doe je dit voor mensen met een verstandelijke beperking?

 

Algemene tips

  • Volwassen mensen met een verstandelijke beperking vragen een andere benadering dan kinderen: De uitleg moet eenvoudig zijn, maar niet kinderachtig.
  • Geef ruimte voor reacties uit de doelgroep, maar houd wel zelf de regie in handen als predikant. Je mag gerust zeggen dat je verder wil met de dienst.
  • Omdat mensen met een verstandelijke beperking vaak beeldend zijn ingesteld, is het goed om platen op de beamer te laten zien of voorwerpen mee te nemen om zo de betekenis van de doop uit te leggen. (Denk aan een spons, schoonmaakmiddel, een bak water etc.)

Speciaal kijk-moment

  • Als uitleg bij de doop kun je vertellen dat iedereen vast veel kijkt. (Behalve als je blind bent natuurlijk). We kijken naar de televisie, naar de computer en je kijkt gewoon om je heen. Vroeger was er geen televisie of internet, maar de mensen hielden net zoveel van kijken en voelen als nu. Daarom heeft God twee kijk-momenten in de kerk gegeven: als je avondmaal viert en als iemand wordt gedoopt. Vertel vervolgens kort en eenvoudig wat de doop betekent. Gebruik platen op de beamer of neem een voorwerp mee. Nodig de mensen met een beperking uit om goed te kijken tijdens de doop.
  • Laat de mensen met een beperking (die dit willen)  hun handen door het doopwater gaan om te voelen. Dit is ook fijn voor mensen die een visuele beperking hebben.

Filmpje

Ter ondersteuning kun je onderstaand filmpje laten zien. Als dit te lang duurt, kijk dan de eerste 30 seconden en vanaf 1:59 tot het eind.

Het maakt op een eenvoudige, maar niet kinderlijke manier duidelijk wat de doop inhoudt.

 

 

Tips voor liederen rondom de doop