Moderne Devotie

Thomas a Kempis, grondlegger van de Moderne Devotie in Zwolle, schrijver van Navolging van Christus

Christus navolgen in onze tijd, hoe doe je dat?

‘Het rijk van God is in je binnenste.’ Dat is heel belangrijk om te horen in een wereld waarin alles erop uit is om ons naar buiten te trekken. We leven in een cultuur die gekenmerkt door een eindeloze stortvloed van prikkels, een overprikkelde samenleving. Er is zoveel te zien, zoveel mee te maken, zoveel te zeggen en zoveel te vinden over van alles en nog wat.

Niet voor niets is er in de samenleving óók een heel andere bewegingsrichting aanwezig. Mensen zijn – als ze tegen de grenzen van de overprikkelde en oppervlakkige samenleving aanlopen – op zoek naar rust, ruimte, regelmaat, naar stilte, ruimte, diepte. En omdat de kerk daarin vaak niet echt voorziet, vinden ze hun weg naar yoga, zen, meditatie, mindfulness en ademoefeningen. Je zou het ook kunnen noemen: de weg van stress naar stilte.

En op dit punt komt Thomas a Kempis, grondlegger van de Moderne Devotie, ons te hulp. Beter nog kunnen we zeggen: Jezus zelf komt ons te hulp. Als we de vraag stellen: ‘Christus navolgen, hoe doe je dat?’ dan is onderdeel van een antwoord op die vraag minstens dit: dat doe je door Hem te gehoorzamen als Hij zegt: ‘Kom bij Mij en ik zal je rust geven’ én door net als Hij de stilte te zoeken, de stilte van het alleen zijn. Alleen met God. Alleen met jezelf. Zodat je naar binnen kunt keren en daar, in je binnenste, God ontmoet, Gods rijk open ziet gaan.

Twee lezingen over de Moderne Devotie en de navolging van Christus zijn er te bekijken. Rond dat thema heeft LPB media een mooie documentaire gemaakt over het kerkje in Windesheim. Het klooster dat hier ooit stond was de centrale plek van de geestelijke reveilbeweging Moderne Devotie.

Moderne devotie