Dossier Levend Verlies

 

 

Rouw kan eenzaam voelen. Je hebt door het verlies minder aansluiting met de wereld. Mensen verwachten dat je doorgaat met leven maar je hebt geen idee hoe…

Rouw en verlies gaan niet altijd alleen samen met de dood of het overlijden van iemand. Bij levend verlies gaat het juist om het rouwen over het leven zelf. Dit zorgt voor veel onbegrip, omdat niet iedereen zich hierin kan verplaatsen.

‘Levend verlies’ is de term die de Vlaamse rouwtherapeut en klinisch therapeut Manu Keirse introduceerde. Met deze term wordt de levenslange rouw bedoeld, die je ervaart wanneer jijzelf of een naaste, getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. Het gaat over het verdriet dat altijd kan oplaaien, verwacht of onverwacht, en dat soms verergert door de jaren heen.

 

In samenwerking met Steunpunt Bijbelstudie is ‘Levend verlies’ het thema van deze maand. Beleefmee.nl heeft de programmering hierop aangepast en dit dossier van Opkijken.nl biedt jou allerlei extra materialen over het onderwerp. WegWijs, het magazine van Steunpunt Bijbelstudie, gaat over dit thema en is in dit dossier gratis aan te vragen.

Trudy van der Boom-Los, één van de twee voorzitters van Steunpunt Bijbelstudie, zegt: “In het interview met Esther Scholten, dat in de WegWijs is te lezen, waarin ze vertelt over het leven met hun gehandicapt kindje, zegt zij: “Wij zitten in een rouwproces dat niet over gaat.” En over de hulp die ze daarbij zoekt: “Ik volgde een tijdje geleden een webinar van Manu Keirse over levend verlies. Wat een feest van herkenning!” We hopen dat dit nummer, dat in samenwerking met Dit Koningskind is gemaakt, je raakt en verder helpt, in welke situatie je ook zit. Wees je ervan bewust dat rouwen mag. Ieder in de eigen situatie en zoek hulp…”

 

 

 

 

 

Levend verlies