Ouderenwerk

 

 

Ouder worden of oud zijn is vandaag een actueel thema. Niet alleen in het leven van individuele ouderen maar ook in onze complexe samenleving. En in de gemeenschap van de kerk. Steeds meer mensen leven langer en willen bewust omgaan met de kwaliteit van leven. Opkijken.nl, onderdeel van LPB media, heeft verschillende thema’s in een nieuw portal opgenomen die werkers in de kerk helpen om het gesprek aan te gaan met of over ouderen en de onderwerpen die hen bezighouden.

 

“Wist je dat één van de oudste Nederlanders op 100-jarige leeftijd nog dwars door Parijs reed, zonder schade?”, lacht Ron (67). “Dus wat zegt leeftijd nou eigenlijk!” En hij zegt: “Het maakt verschil hoe we samen naar ouderen kijken. Veel mensen denken gelukkig bij de 65-plusser allang niet meer aan strompelende oudjes die moeite hebben met traplopen en die niets meer verstaan. Want juist mensen in deze leeftijdsgroep hebben tijd, een schat aan werk- en levenservaring en zijn ook online aanwezig. Daarom juich ik het toe dat LPB media thema’s aansnijdt zoals ‘voltooid leven’ en kerkverlating. Dingen die ons bezighouden.”

 

Om werkers in de kerk, ouderen, hun familieleden en mantelzorgers te helpen zich te verdiepen in de (be)leefwereld van senioren, heeft Opkijken.nl in dit portal portretten, artikelen en andere materialen verzameld.

 

Maak bijvoorbeeld kennis met mevrouw Dijk: “Het loopt, zoals het loopt en ik leg het maar in Gods hand”, zegt zij berustend. Ze wordt bepaald bij haar verlies van eigen regie. Ze heeft weinig meer te kiezen. Maar eigen regie is belangrijk als mensen in een kwetsbare situatie hulp of zorg van anderen nodig hebben, vindt ze: “Ik ben nog wel degene die ‘achter het stuur zit’!”

 

Of bekijk het interview met Esmé Wiegman ‘Ben ik nog wel waardevol?’. Naast de discussie rondom ‘(on)voltooid leven’ is er ook steeds meer aandacht voor waardig leven en waardig ouder worden. Dit mensbeeld krijgen we aangereikt vanuit de bijbel: iedere persoon is van waarde ongeacht zijn of haar prestaties.

 

Naast dit alles tref je in het portal voor ouderenwerk themapagina’s over o.a. eenzaamheid en dementie. Deze bieden o.a. gesprekstechnieken en meditaties die geschreven zijn voor de oudere generatie.