Hardware

Voordat je als beamteam aan de slag kunt met het beamen moet er veel gebeuren. Dit begint met de aanschaf van een beamer. Hoe weet je welke beamer het meest geschikt is voor de doeleinden binnen jouw kerk? Hoe zit het verder met de bediening en onderhoud? Hieronder een aantal punten waarin kort wordt benoemd waar je tijdens de voorbereiding op moet letten

 

Waar wordt de beamer voor gebruiktbeamer
Waar wordt de beamer concreet het meest voor gebruikt? Is dit alleen voor het beamen van liederen, teksten en af en toe een afbeelding? Of moeten presentaties en zelfs filmbestanden goed weergegeven worden? Denk hierbij ook wat in de toekomst misschien nodig gaat worden. Wat zijn of worden de trends?

 

Kerkgebouw
Hoe ziet het kerkgebouw eruit? Is bijvoorbeeld het plafond hoog genoeg om een beamer op te hangen zodat je niet de kans loop dat de beamer in het zichtveld hangt. Let verder goed op het licht in de kerk. Het maakt nogal uit of je een relatief donkere ruimte hebt of lichte ruimte met veel lichtinval. Dit is belangrijk voor de keuze van de sterkte van de beamerlamp.

Vaak is er in een nieuw kerkgebouw genoeg ruimte om een beamer op te hangen en een wit vlak te vinden om op te projecteren. In oude kerkgebouwen is dit soms lastiger. Wanneer er geen ruimte is om te beamen kan er eventueel een projectiescherm opgehangen worden.

 

Kennis
Wie gaat de beamer bedienen? Vaak zijn er binnen een kerkgemeenschap personen met voldoende technische kennis. Voor technisch vaardige personen zoek je misschien naar meer genuanceerde apparatuur dan voor mensen die weinig kennis van techniek hebben. Dit geld ook voor de software en andere technische hulpmiddelen.

 

Bekijk de volgende onderwerpen: