Avondmaal

‘Soms denk ik in de kerk: ‘ik kan niks doen.’ Maar bij het heilig avondmaal kan je niks doen alleen maar ontvangen. Dan is iedereen gelijk.’ – Leonie, 32 jaar.

 

‘Avondmaal betekent stress. Sinds dit najaar blijven onze bewoners zitten en wordt ze in de bank brood en wijn aangeboden. De gemeente loopt rond. Voor de bewoners rustiger zo’. – Alida begeleider bij Sprank

 

Ervaring van Leonie

Leonie heeft een licht verstandelijke beperking en ze heeft autisme. Ze schreef ons:

Ik vertel graag over het heilig avondmaal. Ik vind het het mooiste van de kerk. Bij ons in de kerk gaat iedereen lopen. Niet iedereen bedoel ik. Mensen die niet kunnen lopen worden bediend in hun zitplaats.

De liederen zijn heel mooi. Als ik denk aan de Here Jezus dan moet ik soms een beetje huilen bij het heilig avondmaal. Maar ik voel me dan niet alleen. Ik voel me samen met de andere mensen. En ik voel me samen met God.

Ik vind het heel mooi als iedereen langs loopt. Je ziet allemaal verschillende mensen. Oudere mensen jonge mensen mensen in een rolstoel mensen die je kent en mensen die je niet kent. Maar God kent iedereen! Dat geeft mij een fijn gevoel.

Omdat je het ook echt proeft en voelt en omdat alles veel langzamer gaat dan bijvoorbeeld de rest van de dienst kun je echt goed mee beleven. Ik voel me net alsof ik in de hemel ben. En dat vind ik heel fijn.

 

Verschillende ervaringen

Het avondmaal is een maaltijd waarbij de ervaring centraal staat. Dit past over het algemeen goed bij mensen met een beperking. Ze mogen het brood eten en drinken van de wijn.

Leonie zegt hierover: ’Omdat je het ook echt proeft en voelt en omdat alles veel langzamer gaat dan bijvoorbeeld de rest van de dienst kun je echt goed mee beleven.’

Maar ook mensen met een beperking beleven het avondmaal op verschillende manieren. Sommigen vinden het avondmaal juist heel spannend en worden er onrustig en gespannen van. Houd daar rekening mee en kijk goed naar wat de stress veroorzaakt.

 

Tips

  • Bereid mensen met een beperking voor op het avondmaal. Vertel hen wanneer het avondmaal wordt gevierd. Schakel hiervoor een wijk/kringcoördinator in.
  • Ga naast de persoon met een beperking zitten. Dit geeft rust en duidelijkheid. Vertel, zo nodig, wat er gebeurt en wanneer jullie aan tafel mogen gaan.
  • Als er wijzigingen zijn in de manier waarop het avondmaal wordt gevierd, vertel dit vantevoren, zodat de persoon met een beperking zich kan voorbereiden.
  • Help iemand met een motorische beperking tijdens het eten van het brood en het drinken van de wijn.
  • Als het avondmaal te veel prikkels zijn voor de persoon met een beperking, overleg dan met ouders of begeleiders over mogelijke aanpassingen tijdens de dienst. Dit is afhankelijk van de situatie en de persoon, wees creatief. Het is vooral belangrijk dat je de signalen opvangt.
  • Via opkijken.nl kun je een eenvoudig formulier voor het avondmaal bestellen.
  • Ook voor de viering van het avondmaal geldt: Zo gewoon waar mogelijk, zo speciaal waar nodig.

 

 

 

Reageren?

Begeleid jij mensen met een verstandelijke beperking bij het Avondmaal? Graag verwerken we jouw ervaringen in deze pagina! Je kunt hier reageren.