Apps

Even snel een WhatsApp-bericht versturen, je agenda controleren op belangrijke afspraken of een foto op Instagram uploaden… een smartphone is gewoon niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En in tegenstelling tot wat mensen misschien verwachten, gebruiken veel mensen die blind of slechtziend zijn dagelijks Facebook, Twitter, LinkedIn en WhatsApp. Een belangrijke behoefte van mensen met een visuele beperking zijn apps die hun leven vergemakkelijken. En steeds meer app-ontwikkelaars houden rekening met de toegankelijkheid van hun apps, waardoor deze groep gemakkelijk gebruik kan maken van de smartphone.

 

Een paar handige apps op een rijtje (klik voor de link op de naam van de app, tenzij anders vermeld):

 

Passend lezen – ruim 75000 boeken in diverse leesvormen

De app Daisylezer van Passend lezen is speciaal voor gesproken boeken en tijdschriften en is geschikt voor iOS en voor Android.

Klik hier voor iOS.

Klik hier voor Android.

EO Bijbel Open

Bijbel Open verzorgt dagelijks online overdenkingen uit de Bijbel, o.a. door ds. Arie van der Veer, aangevuld met een gebed of een vraag en een inspirerend lied om naar te luisteren of om mee te zingen.

Streetlights

Streetlights: zodat alle mensen, ongeacht hun opleiding of kennis van de Bijbel, de bijbel kunnen gebruiken. Gesproken bijbelboeken met muziek eronder.

Earcatch

Audiodescriptie voor film en tv. Earcatch vertelt wat je niet ziet en beschrijft elementen zoals personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn, zodat ook mensen met een visuele beperking de kans krijgen te genieten van films en tv.

Opwekking

Met deze gratis app heb je een digitaal tekstboekje voor de Opwekkingsliederen, Live@Opwekking en Opwekking Kids in de hand, te vergroten op elk device. Handig als teksten gebeamd worden, die voor slechtziende mensen niet te lezen zijn.

Klik hier voor iOS.

Klik hier voor Android.

Brighterbigger

Deze app is een hulpmiddel bij het lezen van een regel of kleine stukjes tekst. Het werkt als een loep.

 

Bijbel App

Kies uit meer dan 1200 Bijbelversies in meer dan 900 talen, op je computer, telefoon, of tablet — waarvan vele beschikbaar zijn als Luister-Bijbel.

 

Join me

Tip van een volger. Ze schrijft: “Ik heb de join me app op mijn telefoon (kan ook op tablet). Zo kan ik als slechtziende alles op mijn telefoon of tablet meelezen wat op de beamer komt.”

Bedoeld voor gebruik tijdens vergaderingen, maar ook zeer geschikt voor gebruik in de kerk! Deel een scherm direct met wie je wilt!

 

 

 

 

Heb jij een aanvulling op deze lijst? Tip ons!