Financieel

Beamer

De prijzen voor beamers variëren behoorlijk. De hoogte van de prijs is afhankelijk van o.a. de resolutie, contrast ratio en ansi-lumen. Verder is van belang wat de verwachtingen zijn in hoeveel de beamer gebruikt zal worden. Het maakt verschil of de beamer één keer in de week gebruikt wordt om liederen en tekst op te projecteren of dat er ook door de week intensief van gebruik gemaakt zal worden.

 

Projectiescherm
Naast een goede beamer is een goed projectiescherm van belang. Projecteren op een witte muur is ook een mogelijkheid (eventueel gecoat met speciale verf), maar dit kan ten koste gaan van de kwaliteit.

 

Prijzen
De financiële kant van de aanschaf en installatie is afhankelijk van diverse factoren. Voor een eenvoudige installatie (beamer met PC/laptop, scherm en aanleg) moet al gauw gerekend worden met bedragen van 1500 tot 2000,- euro. Is een grote lichtopbrengst nodig (b.v. 6.000 lumen) dan kost een beamer alleen al meer dan 2.000,- euro. Er zijn ook merken en types die rond de 4000,- euro of meer kosten.

 

Voordat een financieel plaatje opgesteld kan worden is het goed om een aantal beamers uit te proberen en te vergelijken. Soms voldoet een beamer van 1.000,- euro beter dan een beamer die 3.000,-  euro kost. Aanschaf van een PC of laptop is goed in te schatten. Wordt een PC of laptop alleen gebruikt voor het maken en presenteren, dan kom je met een investering rond de 500,- euro al een heel eind. Daar komen dan vaak nog kosten van rechten en software bij (bijvoorbeeld een office pakket).

 

Voorbeeld kosten eenvoudige installatie met vaste opstelling

Onderdeel Kosten (incl. BTW)
Beamer (ca. 2000 lumen)    500,-
Ophangbeugelset    150,-
PC/Laptop    500,-
Scherm (handbediend)    300,-
Aanleg bekabeling (eigen werk)    100,-
Totaal 1.550,-

 

Voorbeeld kosten luxe installatie met vaste opstelling

Onderdeel Kosten (incl. BTW)
Beamer (ca. 6000 lumen)  4.500,-
Ophangbeugelset     250,-
PC/Laptop (ook voor video bewerking)     850,-
Scherm (elektrisch bediend)  1.600,-
Aanleg bekabeling (eigen werk)     300,-
Totaal 7.500,-

Kosten software en inrichten beamerhoek is niet opgenomen

 

Afschrijving

Een goede vuistregel voor de afschrijving op hardware is ca. 20% per jaar voor beamer en PC/laptop en voor de overige hardware ca. 10% per jaar.