Pictogrammen en afbeeldingen

Voor het beamen in de kerk ben je in de eerste plaats bezig met de inhoud: wat is de liturgie en welke Bijbelteksten, psalmen en liederen moet ik presenteren? Daarnaast vraagt ook de vorm aandacht. Met behulp van afbeeldingen, lettertypes, lettergroottes en indeling maak je de presentatie plezieriger om naar te kijken.

 

Bedenk wel dat je afbeeldingen en video’s niet zomaar, zonder toestemming van de eigenaar mag gebruiken. In het lijstje hieronder vind je een overzicht van websites waar je rechtenvrije afbeeldingen, video-achtergronden en Bijbelse illustraties vindt. Deze mag je dus wél vrij gebruiken bij het beamen in de kerk. Verder vind je links naar pagina’s met tips voor het maken van heldere presentaties.

 

Basisachtergronden
Begin met een basisachtergrond voor de presentatie.

Bijbelse afbeeldingen
Hieronder vind je websites die Bijbelse afbeeldingen bieden. Deze kun je goed gebruiken als illustraties gedurende de preek

  • De website freebibleimages.org biedt getekende afbeeldingen en foto’s uit de Bijbelse tijd
  • Via distantshores vind je Bijbelse illustraties. Hier zijn ook afbeeldingen van vrijwel alle bekende Bijbelverhalen in één keer te downloaden

Algemene afbeeldingen

  • Op Pixabay kun je afbeeldingen zoeken. Deze afbeeldingen mag je downloaden, aanpassen en verspreiden.
  • Ook kun je op Pexels gratis rechtenvrije afbeeldingen zoeken. Verder vind je op de website Shutterstock afbeeldingen, voor deze afbeeldingen moet je wel betalen.

Afbeeldingen voor speciale doelgroepen

  • Stichting Dit Koningskind heeft een serie pictogrammen voor gebruik tijdens de kerkdiensten. Deze pictogrammen zijn vrij te downloaden via deze link: pictogrammen.
  • Dat Je Groeien Mag helpt bij geloofsbegeleiding van mensen met een verstandelijke beperking. Op hun website vind je een beeldbank met illustraties voor op de beamer. Bijvoorbeeld afbeeldingen van Bijbelverhalen, pictogrammen, en plaatjes die passen bij de tien geboden, Een deel hiervan is ook gratis te downloaden, klik hier.

Daarnaast zijn er verzamelwebsites waar allerlei content zoals video’s, foto’s, muziek en lettertypes kunt vinden.

 Wil je weten hoe je een goede presentatie maakt? Neem dan eens een kijkje op deze websites. Let op: het zijn Engelstalige websites

Bewegende achtergronden in PowerPoint

Op de website van Motion Worship vind je een handige videohandleiding over hoe je in PowerPoint gebruik kunt maken van bewegende achtergronden, maar ook wat de beperkingen zijn.

 

Tips?

Ken je zelf websites met bruikbaar materiaal voor het maken van beamerpresentaties? Laat het ons weten via het tipformulier!