Deze ongemakkelijke opmerkingen krijgen singles te horen

In christelijk Nederland lijkt het wel eens of het hebben van een relatie de norm is. En dan het liefst getrouwd en mét kinderen. Tijdens een kerkdienst gaan voorbeelden vaak over gezinssituaties en er wordt tijdens trouwdiensten gebeden voor de singles. Want dat zijn zielige en eenzame mensen. Eva-redacteur Hedi, zelf ‘happy single’ vindt daar iets van.

Ik ben en was helemaal niet eenzaam, maar toch voelde ik me zo tijdens de trouwdiensten van christelijke vrienden. Het huwelijk lijkt soms wel de hoogst haalbare geestelijke status die een mens kan bereiken. Maar is dat wel zo? Ik denk zeker dat mensen relationele wezens zijn, die gelukkig worden van diepe relaties: we zijn niet gemaakt om alleen te zijn en oppervlakkig te leven. Maar ik bén ook helemaal niet alleen. En is God minder aanwezig in mijn leven omdat ik geen man heb? Ik denk het niet.

 

Nu zeg ik niet dat single zijn voor mij altijd koek en ei is. Ik heb ook fases gehad waarin ik in tranen was, me alleen voelde en me afvroeg waarom ik niet ‘gewoon’ een leuke man tegen kon komen. Vooral na een zeer ongezonde relatie. Ondertussen zie ik conflicten ontstaan in sommige van de relaties/huwelijken waar ik eerst verlangend naar keek. Dan ben ik dankbaar dat ik een ander leven heb. Mijn focus ligt momenteel gewoon op andere dingen: goed voor mezelf zorgen (laatst nam ik een ontspanningsmassage, dikke tip!), tijd maken voor vrienden, mijn baan, reisplannen…

 

Benieuwd naar de opmerkingen en de 7 tips? Klik hier voor het volledige artikel

 

Om naar het dossier Alleengaanden te gaan, klik hier.

Categorie:

Meer

Tags:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*