Kerkgaande alleenstaanden hebben het moeilijk, vooral in orthodoxe kring. Het huwelijk is de norm. ‘Singles denken dat God hen is vergeten.’ Aukelien van Abbema komt voor ze op.

 

 

Een paar jaar geleden had Aukelien van Abbema, toen nog single, een radio-interview. Opeens stelde de presentator een pijnlijke vraag: “Ben jij een happy single of een desperate single?” In plaats van te antwoorden, stelde ze een wedervraag: “Bent u gelukkig getrouwd of ongelukkig getrouwd?”

Psycholoog en relatietherapeut Aukelien van Abbema (35) vertelt de anekdote niet voor niets. Volgens haar is het een tekenend voorval. “Dit laat precies het probleem zien waar singles tegenaan lopen”, meent ze. “Regelmatig worden singles gezien als losers, als mensen die nog niet compleet zijn en nog steeds zoeken naar het perfecte geluk dat een relatie zou bieden. Veel mensen denken dat singles zielig zijn en dat ze een uitzondering vormen.”

Het aantal mannen en vrouwen dat alleen woont stijgt. Op dit moment zijn het er volgens het CBS bijna 3 miljoen. Dat kan lastig zijn als je in je eentje de woonlasten moet opbrengen en bij reizen een toeslag betaalt. Ben je een christelijke single, dan komt er nog een extra probleem bij: het huwelijk is onder veel christenen nog altijd de norm. Iets dat vooral alleenstaanden treft in kerkelijke gemeenschappen met traditionele opvattingen.

 

 

 

 

Klik hier om het volledige interview te lezen.

In het dossier Alleengaanden vind je meer interessante artikelen.

Categorie:

Meer

Tags:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*