De lichten gaan uit in de Koningskerk te Zwolle Zuid en op de beamer verschijnen Jozef en Maria; een heel normaal, gewoon jong stel dat in een busje rijdt.

Na enkele kerstliederen en de woorden uit Lucas komen de herders in beeld. Zij rijden naar de plek waar Jezus is geboren.

Ook de wijzen komen voorbij. Zij rijden vele kilometers over snelwegen om te ontdekken dat hun berekeningen kloppen.

 

“Ik vind de filmpjes aansprekend omdat ze het kerstverhaal in een modern jasje weergeven. Bij zo’n overbekend verhaal helpt dat om er weer fris naar te kijken”, zegt ds. Jeroen Sytsma. Hij ging tijdens deze kerstdienst (2017) voor en gebruikte het materiaal ‘Unto Us’; een drieluik van filmpjes waarin je de personen uit het kerstverhaal ontmoet in een hedendaagse setting.

“In een kerstdienst passen ze goed, omdat dat juist een kerkdienst is waarin mensen open staan voor en uitzien naar iets extra’s”, zegt hij. “Omdat het drie filmpjes waren kon ik er ook nog eens een mooie rode draad van maken door de kerkdienst heen.”

 

Het drieluik is te vinden in het kerstdossier van op Opkijken.nl waar nog veel meer mooie materialen te zien of te gebruiken zijn voor diensten, kindermomenten of persoonlijke toerusting!

“De reacties op de filmpjes waren positief. Verschillende mensen vroegen waar ze dat materiaal konden vinden. Ik heb ze toen op de Facebook-pagina van de kerk gezet.

Ik werk regelmatig samen met iemand aan een liturgie. Deze vrouw kende opkijken.nl en zo kwam ik zelf op Opkijken terecht”, laat ds. Sytsma weten. “Het is altijd weer fijn als anderen, zoals Opkijken, goed materiaal maken waar ik gebruik van kan maken.

 

Foto ds. Jeroen Sytsma: Willem Jan de Bruijn

 

Download hier de liturgie die ds. Sytsma maakte voor de kerstdienst.

Download hier het document als pdf om te printen (Liturgie-Koningskerk.pdf)

 

 

 

 

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*