Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
Beste Geleyn,
Ik ben lid van de GKv Zeist – de Bilt en wij lopen tegen een vergelijkbaar probleem op. Wij hebben een goede geluidsinstallatie met de mogelijkheid om muziek af te spelen in de kerkzaal (en via onze video-uitzending) en wij kunnen bovendien de teksten van vrijwel alle liederen beamen. Het grootste euvel zit hem echter in goed begeleidingsmateriaal. Wij zijn daar nu nog maar net over aan het nadenken, maar de door Brammie genoemde site geeft ook een link naar http://www.pcorgel.nl/Psalmen.html. Daar zijn mp3 bestanden te vinden van alle 150 psalmen. Je moet dan de ritmische versie hebben en kunt dan ook nog uit een aantal tempo´s kiezen.
Nu nog op zoek (obv het GKv repertoire) naar begeleidingsmateriaal voor:
– Gereformeerd kerkboek, de gezangen
– Liedboek voor de Kerken 2013
– Opwekking
– Nieuwere liederen zoals Psalmen voor Nu, Sela, enz. (al kan je via youtube hiervoor ook wel opnamen vinden, wel altijd met vocale begeleiding)Laten we elkaar op de hoogte houden, want wij zijn ook erg geïnteresseerd in deze materie.
Groeten,
Tom Titsing
video-/beamteam GKv Zeist-de BiltDe bèta van de nieuwe Easyworship is inmiddels verschenen en vrij te downloaden via:
https://easyworship.com/software/roadmap/Deze bèta is te gebruiken tot eind november 2014. De bèta status geeft aan dat het in principe het complete programma is, maar dat gebruikers nog tegen foutmeldingen en bugs aan kunnen lopen.
Eén van de nieuwe functie is het gebruik van een ‘gedeelde’ database. Meerdere PC’s met Easyworship kunnen toegang krijgen tot dezelfde database. Dat betekent waarschijnlijk ook dat het uitwisselen van databases gemakkelijk zal zijn.
Als iemand al heeft gewerkt met de bèta. Graag je ervaringen delen in dit topic.
Bijlagen:
You must be logged in to view attached files.In GKv Zeist-De Bilt werken we met Easyworship 2009 en een tekstdatabase met liederen die we zelf goed bij kunnen houden en aanvullen. We hebben toegang tot de genoemde Dropbox database en gebruiken die sheets met enige regelmaat bij het zingen of aanleren van onbekende liederen, omdat er notenbalken bij staan. De lettergrootte in de sheets is prima voor gebruik bij ons, maar het geheel past totaal niet bij onze huisstijl.
Het grote nadeel van een tekstdatabase is uiteraard het ontbreken van de noten!
Daar staan de voordelen van tekstsheets ten opzichte van notensheets tegenover:
– Tekst is makkelijk aan te leveren en aan te passen voor iedereen, de database is daardoor goed te beheren en opmaak of lettergrootte liggen niet vast in de database
– Het programma (Easyworship) kan aanpassingen doen in de weergave/opmaak van de tekst: lettertype, lettergrootte, positie op scherm, kleur, achtergrondkleur/plaatje (of bewegende videoachtergrond)
– Er kan meta-data worden meegegeven aan songs: auteur, titel enz. en ook hiervan kun je een hoop aanpassen op het scherm: wel/niet laten zien, lettertype, positie, grootte, kleur enz.Door bovenstaande eigenschappen kan iedereen dezelfde tekstdatabase gebruiken met een verschillende template/opmaak die geschikt is voor het eigen (kerk)gebouw. Platte tekst is dus los van opmaak te wijzigen. Dat is erg belangrijk!
Het grote nadeel van notensheets is dat ze niet gemakkelijk aanpasbaar zijn omdat template/opmaak en tekst aan elkaar vast zitten of eigenlijk in elkaar verweven zijn, het zijn in de praktijk vaak afbeeldingen. Lettertype, spatiëring, lettergrootte, letterkleur, notenbalkkleur en achtergrondkleur zitten allemaal vast in de sheet/afbeelding en zijn niet met 1 druk op de knop aangepast voor alle liederen. Wil je dus notensheets hebben die passen bij je huisstijl, dan moet je de gehele database sheet voor sheet aanpassen, zelfs als je het bronbestand hebt en niet alleen de ppt sheet of afbeelding. Gevolg is dat je voor elke nieuwe of andere opmaak/huisstijl ook een nieuwe database moet hebben.
Het gebruik van verschillende opmaak/huisstijl is niet alleen verschillend tussen kerken, maar kan zo ook verschillen tussen meerdere diensten binnen dezelfde kerk. Bijvoorbeeld andere lettertype/kleuren/indeling/achtergrond tijdens bijvoorbeeld een avondmaalsdienst, trouwdienst, paasdienst, kerstdienst enz. Op die manier kan er tijdens die diensten een andere sfeer neergezet worden terwijl dezelfde liederen (uit 1 database) gebruikt worden. Dit is gemakkelijk te realiseren met een tekstdatabase.
Als ik de website van Song Select doorlees zie ik wel dat ze de liederen in verschillende soorten kunnen aanbieden: tekst, akkoorden, noten enz. Alleen ik zie voornamelijk PDF files. Daar heb je eigenlijk nog veel werk van om het geschikt te maken om te beamen.
Voor prettig gebruik van notenbalken zou je een database moeten hebben waarbij je de notenbalken los van de tekst (omdat meerdere verzen dezelfde notenbalk gebruiken) en los van de opmaak kunt aanleveren en aanpassen.
De basis ligt in de tekst en notenbalk is daaraan gekoppeld. Vervolgens kan het gevat worden in een opmaak.Hier een klein voorbeeld aan de hand van de opbouw van Opwekking 614:
(opbouw lied: vers 1, vers 2, refrein, vers 3, refrein, vers 4, refrein, refrein, outtro)
Tekst vers 1 –> notenbalken A –> opmaak X
Tekst vers 2 –> notenbalken A –> opmaak X
Tekst refrein –> notenbalken B –> opmaak X
Tekst vers 3 –> notenbalken A –> opmaak X
Tekst refrein –> notenbalken B –> opmaak X
Tekst vers 4 –> notenbalken A –> opmaak X
Tekst refrein –> notenbalken B –> opmaak X
Tekst refrein –> notenbalken B –> opmaak X
Tekst outtro –> notenbalken C –> opmaak XHier is duidelijk te zien dat het gemakkelijk is om opmaak (opmaak X) aan te passen en dat dit wordt doorgevoerd voor alle sheets. Ook is het mogelijk op de notenbalken van de verzen (notenbalken A) ineens aan te passen, bijvoorbeeld bij het maken van een tweede stem. Belangrijk is wel dat de tekst een eigenschap meekrijgt met indeling per lettergreep/noot. De opmaak kan dan tekst aan de notenbalk koppelen zodat er bij een wijziging van opmaak de tekst onder de juiste noten wordt weergegeven.
Al met al een veel ingewikkelder systeem dan een tekstdatabase, maar vanwege het vele gebruik in de kerken wel interessant om verder uit te werken.
-
AuteurBerichten