rechten

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  RobertL 6 jaren, 3 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #8075

  RobertL
  Bijdrager

  Hallo,

  Ik denk dat bovenstaande reactie wat genuanceerd moet worden. YouTube video’s kijken is inderdaad toegestaan. YouTube heeft toestemming gekregen van de uploader om de video te verspreiden (“openbaar te maken”). Dit kan ook op andere sites door de player te embedden.

  Echter, als je een video in de kerk vertoont, maak je de video op jouw beurt weer openbaar. Dit geldt ook voor video’s op dvd: je koopt een film en mag deze zelf of in familiekring bekijken. Begin je een bioscoop of laat je de film in meer openbare gelegenheid zien, dan mag dat niet en heb je aanvullende rechten nodig. Zo ook – vermoed ik – in de kerk.

  PKN heeft een begrijpelijk en overzichtelijk document over auteursrecht en naburige rechten in de kerk op de site staan waar e.e.a. wordt uitgelegd, met o.a. verwijzingen naar partijen die de licenties voor video’s beheren (o.a. videma.nl).

  Kortom: ik zou voorzichtig zijn met het openbaar maken van video’s. Mocht iemand de vraag met meer zekerheid kunnen beantwoorden, dan lees ik dat graag.

  Vriendelijke groeten,
  Robert

  #6134

  Lammert
  Bijdrager

  bedankt voor een heel uitgebreid verhaal .
  hier kunnen we wat mee.
  bedankt

  #6127
  Hoofdredactie Opkijken
  Hoofdredactie Opkijken
  Sleutelbeheerder

  Hoi Lammert,

  De meeste filmpjes op deze site komen van YouTube en daar gelden dus ook de YouTube-rechten voor.

  Met dat iemand een filmpje op YouTube plaatst geeft hij/zij YouTube ook het recht dit te verspreiden, bijvoorbeeld via de YouTube Player, die hier op Opkijken gebruikt wordt.

  In de voorwaarden van YouTube staat hierover:

  Het is u niet toegestaan om zonder de voorafgaande schriftelijke goedkeuring van YouTube op welk medium dan ook een gedeelte of gedeelten van de Website of de Dienst te verspreiden, met inbegrip van doch niet beperkt tot Content, tenzij YouTube u door middel van de functionaliteit die wordt geboden door de Dienst, tot verspreiding in staat stelt (zoals bijvoorbeeld the YouTube Player).

  Zie: https://www.youtube.com/t/terms

  Alleen met behulp van de YouTube Player mogen de filmpjes dus buiten YouTube vertoont worden. Je mag ze dus niet downloaden of zo.

  Over het gebruik van de YouTube Player wordt verder in de voorwaarden niets gezegd. Vertoning van een filmpje in een kerkdienst, of voor een grote groep mensen, wordt dus door YouTube niet expliciet verboden en daarmee ook niet door de uploaders van de filmpjes (die publiceren onder YouTube-licentie).

  Het is een complex verhaal, maar als ik het goed begrijp is het niet verboden YouTube-filmpjes in de kerk te vertonen, mits je de YouTube Player gebruikt en geen zakelijk doel beoogt.

  Beantwoordt dit een beetje je vraag?

  #6056

  Lammert
  Bijdrager

  wie weet hoe het zit met de film rechten die staan op deze site en op YouTube?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.