Voorlezen is niet alleen gezellig en leuk, het is ook heel belangrijk voor de taalontwikkeling van het kind. Maar ook leren kinderen te luisteren, zich te concentreren en het stimuleert de fantasie, naast alle plezier die zij eraan beleven! Ook opa’s en oma’s mogen graag hun kleinkinderen voorlezen… nu in coronatijd is dit een groot gemis. Opa en oma Baas hebben hier iets op gevonden! En misschien is dit ook een tip voor andere voorleesopa’s en -oma’s… maar sowieso is het voor oud en jong erg leuk om hier even voor te gaan zitten:

 

Opa en oma Baas lezen voor

“Hallo… ik heb een geheimpje! Ik heb een verrassing voor mijn allerbeste vriendin. En da’s oma, oma is mijn allerbeste vriendin”, zegt opa Jetze Baas terwijl hij in de camera kijkt. Hij heeft de verassing verstopt en oma moet gaan zoeken in de tuin. Opa laat ondertussen aan de kinderen zien waar hij zijn verrassing verstopt heeft. En dat is een leuke intro voor het voor verhaal over Kobus en Kwak, uit Het enige echte voorleesboek voor opa’s & oma’s van Marianne Busser en Ron Schröder, met tekeningen van Dagmar Stam. Opa en oma Baas lezen dit verhaaltje voor en deze video voor kinderen is te zien op het YouTubekanaal Jetze Baas.

 

Beetje oefenen

“Tijdens het voorlezen kijken we eerst even waar het verhaaltje over gaat’, zegt Jetze. “We praten we vooraf in het filmpje naar het onderwerp toe en na afloop leveren we nog even commentaar of geven een opdracht mee.” Voor Jetze en zijn vrouw Hieke was het niet zo’n moeilijke stap om voor de camera voor te lezen en een gesprekje voeren. “We videobellen ook vaak met onze (klein)kinderen. Zeker in deze tijd van ‘zuinig contact’”, zegt hij. “Maar vooraf een beetje oefenen helpt wel. Je kunt het dan altijd weer wegdoen als het niet goed gegaan is”, lacht Jetze.

 

De moeite waard

Opa en oma Baas krijgen bijna dagelijks een reactie van een of meer kleinkinderen en zelfs de oudere kleinkinderen kijken af en toe stiekem naar het filmpje. “Je laat hierdoor als grootouders op een ontspannen manier zien dat je om je kleinkinderen geeft en onwillekeurig laat je merken hoe je over dingen denkt via de voor- en nagesprekken. Het is goed om je een beetje in hun wereldje te verplaatsen.” Zo vervangen Jetze en zijn vrouw soms te moeilijke woorden. Ook leggen zij wel eens een begrip uit in het voorgesprekje.

 

“We hebben zelf heel veel plezier bij het maken, en het geeft je een positief stukje invulling van de dag.  We vinden het allebei de moeite waard!”
Nieuwsgierig naar de verhaaltjes?
Ga naar het YouTubekanaal van Jetze Baas

 

 

Jetze Baas is al 50 jaar betrokken bij LPB media (voorheen Luisterpost) en het team van LPB media is dankbaar en erg blij met zijn waardevolle inzet!
Lees meer
.

 

 

 

 

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*