Na een periode van betrekkelijke rust als het over licenties gaat, zijn er nu dan toch een aantal zaken te melden. Niet alleen heeft CCLI de licentiekosten gewijzigd, ook zijn er nieuwe licenties bijgekomen of in de maak. En er zijn afspraken tussen organisaties gemaakt die van belang zijn om te melden.

 

 

Streamen liedteksten (en notenbalken)

We ontkomen er niet aan om toch te beginnen met Corona nieuws. Heel veel kerken zijn noodgedwonen overgestapt naar een vorm van online kerkdiensten, uitzendingen, overdenking-momenten, of telediensten. Er komt veel creativiteit naar boven en elke kerk probeert zoveel mogelijk de onderlinge verbondenheid in stand te houden. Het samen zingen heeft plaats gemaakt voor het presenteren en uitzenden van luisterliederen, vaak begeleid met het tonen van liedteksten (en notenbalken) zodat je mee kunt lezen en zingen. Maar helaas, het streamen van liedteksten valt niet onder de afgesloten liedlicenties, en is daarmee illegaal. Het streamen van liedteksten valt onder het publiceren van dit auteursrechtelijk materiaal. De liedlicenties dekken het streamen hiervan niet!

 

Nu was het streamen van liedteksten al aardig gemeengoed bij menig kerkelijke gemeente. Het vermoeden bestaat dat de grootschaligheid waarmee dat nu gebeurt een wake-up-call is geweest! De organisaties die een subdomein hebben op liedbundels.nu (zoals het Liedboek, Gereformeerd Kerkboek, Hemelhoog, etc.) laten via een brief op de websites weten dat ze bezig zijn een Streaming Licentie te ontwikkelen. Uitzendingen via Kerkomroep en Kerkdienstgemist die qua vorm en inhoud min of meer aansluiten bij de normale praktijk -van voor de coronacrisis-  worden gezien als een tijdelijke verschuiving van één ruimte (de kerkzaal) naar luisteraars of kijkers thuis.

Voor uitzendingen die via YouTube (en andere social media kanalen) worden uitgezonden, geldt tijdens de Coronacrisis dat het streamen van liedteksten gedoogd wordt, zij het wel als een tijdelijke maatregel. Wanneer de overheid de beperkende maatregelen heeft opgeheven, zal een licentie moeten worden aangeschaft. Het dringende verzoek is wel de uitzendingen na zeven dagen van het social media kanaal te verwijderen.

CCLI heeft het anders aangepakt en heeft inmiddels een Streaming Licentie uitgebracht. Met deze licentie mogen liedteksten van de liederen die onder de Liedlicentie van CCLI vallen legaal gestreamd worden. Voor meer informatie klik hier.

 

 

Buma Streaming Licentie

Voor de BUMA Streaming Licentie zijn ook een aantal van belangzijnde wijzigingen of verduidelijkingen te melden. Deze licentie heb je nodig voor het streamen van muziek, zoals het uitzenden van kerkdiensten of achtergrondmuziek op de website. Deze licentie heb je echter niet nodig wanneer je uitzendt via YouTube, Facebook, Instagram of Twich. Buma heeft daar aparte afspraken mee gemaakt. Voor het uitzenden via andere kanalen als Kerkomroep, Kerkdienstgemist of eigen website blijft de Buma Streaming Licentie nodig.

 

Hoewel het downloaden van de uitgezonden kerkdiensten niet onder de Buma Streaming Licentie vallen, wordt het downloaden van de opnames op Kerkdienstgemist en Kerkomroep wel toegestaan. De reden is dat deze websites de optie van downloaden standaard aanbieden en dat naar verwachting hier weinig gebruik van gemaakt wordt. Dit betekent dat er geen aparte Download of Podcast-licentie meer nodig is, wanneer je in het bezit bent van de Buma Streaming Licentie en via één van deze twee sites de kerkdiensten uitzendt!

 

Voor meer informatie over de Buma Streaming Licentie klik hier.

 

 

Licentie checker

De hierboven beschreven wijzigingen zijn inmiddels ook doorgevoerd in de Licentie Checker. Daarnaast is het aantal bundels en licenties uitgebreid en is er meer aanvullende informatie over licenties en bijbehorende hulpmiddelen te vinden. Tot slot is deze website zodanig aangepast dat je op nette manier je keuzes en het resultaat kunt afdrukken.

Klik hier om naar de Licentie Checker te gaan.

E-mail: licenties@christiaanheidema.nl

 

 

 

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*