Opkijken.nl organiseert een bijeenkomst voor beamteams en deze morgen wordt ook uitgezonden via live stream.
“Voor mij is het niet een verplicht nummer om te beamen. Ik doe het met passie, omdat ik het leuk vind en omdat ik graag een eigen tintje mag toevoegen door bijvoorbeeld eigen foto’s te gebruiken.”
Door diverse zoekacties naar hulpmiddelen en tips voor het beamen, kwam Peter Haaksema op Opkijken.nl terecht. Ook is hij in 2017 naar de liturgiedag geweest in Amersfoort waar Opkijken.nl aan meewerkte. “Daar bleek in de workshop voor beamteams dat er een grote behoefte was/is aan een dag apart voor beamteams om het wel en wee te bespreken, en tips en trucs uit te wisselen”, zegt Peter. “Ik heb zelf veel aan Opkijken.nl gehad en tips gebruikt die beschreven staan in het kopje Juridisch en licenties. En de white papers van Een goede presentatie is een halve dienst?!”
Daarom organiseert Opkijken.nl zaterdagochtend 9 februari een beamteambijeenkomst!
Programma:
– Inloop vanaf 9.30 uur
– Inhoudelijk programma van 10.00 tot 13.00 uur
– Aansluitend de mogelijkheid om te lunchen
Entrée: 10 euro
Locatie: Koningskerk Zwolle-Zuid
WORKSHOPS:
- Power! Punt – Christiaan Heidema
- License to sing – Christiaan Heidema
- Gastvrij zingen een mooi welkomst – Guido van Harten
- Geen beamisten die tijd hebben? Gebruik Quelea kerk projection! – Pieter Jan Hummelen
- Kniptool – Kees Rozenberg
- Best practice uit de kerken
- Cameratechniek – Herman Huisman
Scroll verder om meer te lezen over de inhoud van de workshops!
Klik hier om aan te melden voor de bijeenkomst.
Bezoek ook het beamerportal op Opkijken
In het beamerportal zijn informatie, tips en trucs te vinden rondom het beamen in de kerk. Het beamteamportal ondersteunt de beamteams in de kerk.
Inhoud workshops beamteambijeenkomst
1. Power! Punt – Christiaan Heidema
Als jij op zoek gaat naar de juiste software om liederen, teksten en plaatjes tijdens de kerkdiensten kom je voor een grote uitdaging te staan. De lijst van beschikbare softwareprogramma’s is groot en groeit nog steeds. Maar, heb je wel eens aan PowerPoint gedacht? Christiaan laat in deze workshop zien dat je PowerPoint, met een eenvoudig en gratis kunt uitbreiding, als een volwaardig beamerpakket kunt inzetten. Van het aanleggen van een liederen- en bijbeldatabase tot en met het maken van de presentatie.
2. License to sing – Christiaan Heidema
Het gebruik van multimedia tijdens de kerkdiensten is bijna niet meer weg te denken. Multimedia brengt een ongekende hoeveelheid mogelijkheden met zich mee. Alleen de kloof tussen wat technisch kan en wat juridisch mag is enorm groot. In deze workshop legt Christiaan uit welke licenties je als kerk nodig hebt en welke vrijheden deze licenties met zich mee brengen.
3. Gastvrij zingen een mooi welkomst – Guido van Harten
Omdat zingen tijdens een eredienst een belangrijk onderdeel is kunnen de liederen met noten gebeamd worden. Bij deze workshop kan jij handige tips en een goede werkmethode leren om zo mensen welkom te laten zijn in de eredienst wanneer zij minder bekend zijn met de melodie en het ritme. Met het muzieknotatieprogramma Noteworthy Composer leer jij hoe je de muzieknotatie moet invoeren om deze vervolgens via het printen naar een afbeelding in Powerpoint te kunnen plakken en het daarin af te werken tot een mooie presentatie.
4. Geen beamisten die tijd hebben? Gebruik Quelea kerk projection! – Pieter Jan Hummelen
Zoek je een flexibele oplossing om te beamen in de kerk? Wil je geen presentaties maken?
De Quelea projectie software is flexibel, opensource en eenvoudig te gebruiken.
Quelea is een goed alternatief voor betaalde applicaties en draait op Windows, Linux en Mac. In de workshop legt Pieter Jan uit hoe je de software installeert en gebruikt. Aan de hand van een voorbeeld liturgie en inbreng uit de groep.
5. Kniptool – Kees Rozenberg
Liederen van Hemelhoog, Weerklank en het Liedboek automatisch naar een PowerPoint presentatie omzetten. Het maken van een beamer presentatie valt vaak ten deel aan de mensen in de gemeente met flinke IT bagage. De reden is vaak dat het maken van een presentatie vaardigheden vereist die niet bij iedere computergebruiker aanwezig zijn. Om deze reden is er jaren geleden een begin gemaakt aan een programma die witruimte om liederen kon herkennen en verwijderen. Daarmee was één tijdrovende taak vereenvoudigd. Door de tijd heen is het programma steeds verder uitgebreid met meer mogelijkheden en kan het nu vanuit één menu liederen downloaden en deze volledig geautomatiseerd verwerken tot een PowerPoint presentatie. Wat overblijft aan werk is de eigen standaard dia’s toevoegen en de liederen in de juiste volgorde zetten. In deze workshop worden de mogelijkheden getoond van het programma, wat overigens vrij te gebruiken is en beschikbaar is voor het Windows platform
6. Best practice uit de kerken
De workshop best practice uit een kerk geeft je tips en tools wat betreft de organisatie van beamteams. Hoe is het beamteam georganiseerd, hoe is de werkwijze en hoe zorg je voor uniformiteit? Wordt er bijvoorbeeld met een handleiding gewerkt voor een goede samenwerking met predikanten en diverse commissies? We delen onze ervaringen en kunnen met de informatie in eigen gemeente aan de slag.
7. Cameratechniek – Herman Huisman
Als cameraman heb je een grote verantwoordelijkheid. De beelden die je maakt moeten niet alleen goed gekadreerd zijn, maar ook scherp en op de juiste manier belicht. Het is daarom belangrijk dat je de camera kent en dat je weet waar je tijdens het draaien op moet letten. Waar let je op tijdens de dienst? Wat laat je zien en wat juist niet? Ook zal het gaan over de AVG en het maken van close-ups. Een praktische workshop met ruimte voor praktijkervaringen, open discussie en het uitwisselen van tips.