Corona, kerk en kinderwerk – deel 3

 

De komende periode zullen we weer gedeeltelijk naar de kerk kunnen gaan. Dit heeft een behoorlijke impact op ons allemaal, ook op de kinderen! Juist in deze tijd kun je als kerkgemeenschap ook hen tot steun zijn. Nu gezinnen thuis kerk-zijn vieren en voornamelijk aangewezen zijn op online-diensten, is het van belang om deze kleine ‘gemeenschappen’ te steunen en persoonlijk aan te spreken. Het is een extra uitdaging om ook voor de kinderen goed te zorgen!

 

Opkijken.nl geeft daarom in deze mini-serie tips aan predikanten, kinderwerkers en ouders/opvoeders. Met als doel dat ook de kinderen zich gezien weten door de kerk als vertegenwoordiger van God en dat zij kunnen blijven groeien in kennis, geloof en toewijding aan onze Heer Jezus Christus.

 

 

BEST PRACTICE:

Evangelie Gemeente Perspectief in Amersfoort

“Ieder kind ècht zien”

 

“In deze gekke corona tijd willen we er ook graag voor de kinderen zijn en laten weten dat God bij hen is”, zegt Siegrit van den Braak-Prins. Zij is getrouwd met Richard en basisschool leerkracht van beroep, maar heeft sinds de geboorte van hun oudste dochter ervoor gekozen om thuis te blijven en voor het gezin te zorgen. “Wij zijn ouders van twee lieve meisjes, 3 en 1 jaar oud en ik ben ‘bedieningsleider Kinderwerk’, wat inhoudt dat ik, samen met Hanneke Bouta, de leiding heb over het kinderwerk voor kinderen van groep 1 tot en met 8 in onze gemeente. Het team aansturen, visie vormgeven en uitdragen en activiteiten (laten) verzorgen, zijn een aantal van deze taken”, legt Siegrit uit. “We zijn een kleine gemeente met ongeveer 200 personen en ongeveer 20 kinderen in basisschoolleeftijd.”

 

Kinderen betrekken en uitdagen

Normaal gesproken starten we gezamenlijk in de dienst. Ze horen daar onder andere de mededelingen en we aanbidden de Heer door te zingen. Daarna gaan de kinderen naar de kinderdienst. We hebben nu elke zondag een livestream waar de kinderen ook naar kijken en hierbij betrokken worden. Ze krijgen van te voren bijvoorbeeld vragen die bij de preek horen en die ze beantwoorden. Van het antwoord maken ze een filmpje. Dit wordt gemonteerd en zien we tijdens de livestream (dus alle filmpjes met antwoorden van de kinderen). Er zijn kinderen geweest die een Bijbelverhaal hebben uitgebeeld en we willen ook de kinderen hun talent laten filmen en dit laten zien aan de gemeente tijdens de livestream. Zo worden ze betrokken bij de dienst en uitgedaagd om na te denken over geloofsvragen.”

Siegrit is lid van de ‘Evangelie gemeente Perspectief‘ in Amersfoort (Hooglanderveen). Omdat er maar een klein team kinderwerkers is, lukt het hen niet om een aparte kinderdienst te maken. “Sommige gezinnen kijken met elkaar naar de livestream, andere gezinnen kijken eerst naar de kinderdienst van Mozaiek0318 en daarna naar de eigen livestream en anderen doen het weer anders. Er was niet echt behoefte aan een eigen kinderdienst”, zegt Siegrit. “Wel hebben we materiaal aangereikt in de dagen richting Pinksteren om zo naar Pinksteren toe te leven en hebben we gedeeld met welke methode we werken en waar ze zelf (kant en klaar) materiaal kunnen vinden.”

 

Vooral: contact!

“Toen we ineens niet meer naar de kerk konden vanwege Corona hebben we in onze appgroep met ouders ons eerst gericht op het uitwisselen van ervaringen. Ook delen we daarin tips om elkaar verder te helpen. Daarna hebben we gevraagd waar behoefte aan was.

Daaruit bleek dat de kinderen vooral graag contact willen hebben met elkaar.” En Siegrit vertelt: “Dit organiseren we nu 1x per 2 weken door een Zoom meeting te organiseren. We kletsen wat en doen een quiz met Kahoot!, waarbij de kinderen ook toffe prijzen kunnen winnen. Bovendien krijgt iedereen iets kleins door de brievenbus als ze mee doen en hun best hebben gedaan. Dit doen we zodat ze óók via de post nog een keer aandacht krijgen en we dus zo kunnen laten merken dat we ze zien en dat we ze missen. Bovendien wordt er veel post gestuurd nu. Vanuit de gemeente, het kinderpastoraat en het kinderwerkersteam worden er kaarten gestuurd.”

 

Het team heeft een Zoom meeting gehad met alle kinderen samen maar ook met de jongsten en met de oudsten apart. “Met de jongsten hebben we het bijvoorbeeld over Noach gehad. We lazen een Bijbelverhaal voor en lieten de plaatjes zien en daarna deden we een quiz over Noach. Met de oudsten hebben we een Zoommeeting over een week en wil ik ze thuis een Bijbeltekst laten lezen waarbij ik ze tijdens de Zoommeeting ook weer door middel van een quiz bevraag”, en ze zegt: “Een gemeentelid kwam met een tof idee om in plaats van gekochte prijsjes ook de gemeente te vragen om prijzen te doneren. Zo kon zij bijvoorbeeld een middagje spelen op hun boerderij aanbieden. Superleuk! Want zo betrekken we de gemeente er ook meer bij, mooie wisselwerking. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld ook broodjes bakken, zwemmen in eigen zwembad en pizza bakken kunnen aanbieden.”

Als de quiz voorbij is geven zij de kinderen de beurt om wat te vertellen en stellen ze hierbij ook vragen als de kinderen even niet weten wat ze kunnen vertellen. “Het is natuurlijk ook een gekke tijd en ook gek om elkaar zo te ontmoeten. Toch merken we dat de kinderen het erg fijn vinden en zich verheugen om weer een spel met elkaar te doen en elkaar even te zien.” En elk gezin heeft een ‘gezinsmaatje’, zo noemt Siegrit het maar even. Een gezin of een stel wat voor het gezin bidt. “We hebben contact met elkaar via app of bellen en zo is er aandacht voor elk gezin. Je kan je persoonlijke gebedspunten delen en weet dat er voor je gebeden wordt. Erg fijn.”

 

Hoe verder…

In de gemeente zijn de voorbereidingen in volle gang om te kijken hoe zij vanaf 7 juni verder kan. “De zaal waar we nu gebruik van maken is te klein om als hele gemeente weer naar de dienst te kunnen. We zullen dus uitproberen hoe dit met een klein groepje zal gaan. En dan verder kijken en uitproberen. Misschien kunnen we vanaf juli weer kinderdienst doen? Het kan ook september worden. Of nog later. Geen idee. In het team zijn we dus ook voorzichtig aan het nadenken hoe we straks de kinderdienst vorm kunnen geven. Voor nu houden we het hierbij. Wel zijn er plannen om een keer met de gezinnen af te spreken waarbij de kinderen met elkaar kunnen spelen en volwassenen op afstand bij kunnen kletsen. Het ontmoeten is voor ons gewoon erg belangrijk. Uiteraard praten over God, de Bijbelverhalen vertellen en verdieping in hun geloof geven ook. Maar gemeente-zijn in het kinderwerk is voor ons vooral Gods liefde uitstralen, ieder kind écht zien, aandacht geven, elkaar ontmoeten.”

 

 

In deel 1 gaven we tips voor predikanten. Heb je die aflevering gemist? Klik hier.

Tips voor kinderwerkers kun je lezen in aflevering 2 van de serie.

 

Volgende week deel 4 van deze miniserie met daarin handvatten voor ouders/opvoeders. Mis ‘m niet!

 

Heb jij aanvullende tip? Of weet je een gemeente waar tijdens deze periode op een mooie manier aandacht wordt gegeven aan de kinderen? Wij horen het graag, zodat wij dit kunnen delen en anderen ermee kunnen ondersteunen in hun werk in de kerk. Neem contact met ons op via info@opkijken.nl. Dankjewel!

 

 

What do you want to do ?

New mail

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*