In reclames en tijdschriften zie je het ideaalplaatje. Een doorsnee gezin aan een rijk gevulde kerstdis, met op de achtergrond een knoeperd van een kerstboom. De werkelijkheid in jouw gezin is vaak anders. Zeker als je een kind of tiener hebt met een verstandelijke beperking. Hoe vier je dan Kerst? Jeugdwerker José Korsaan (47) geeft tips om lucht en licht te brengen in deze periode.

 

Hoe vier je Kerst zo ontspannen mogelijk?

“Er is zoveel sociale druk tegenwoordig om alles groot te maken. Je moet Kerst met veel poeha vieren. Begin december wordt de kerstboom al opgetuigd. Heb je een kind of tiener met een verstandelijke beperking, dan kun je als gezin vaak niet voldoen aan het ideaalplaatje dat je overal krijgt voorgeschoteld. Dat zorgt voor stress, doet pijn. Mijn advies: kijk liever wat bij jouw gezin past. Welke gezinsrituelen horen bij jullie situatie? Misschien kun je met Kerst geen uur aan tafel zitten omdat je kind of tiener niet zolang kan stilzetten of gauw boos wordt. Als dat zo is, is dat oké. Ook als je bewust heel weinig wilt doen aan Kerst om prikkels te vermijden, is dat oké. Maak het zo gewoon waar mogelijk, zo speciaal waar nodig. Vier Kerst op jullie eigen manier.”

 

Je geeft ouders het advies een programma te maken?

“Bedenk vooraf hoe je de Kerstdagen wilt invullen. Wat ga je doen met het diner? Blijft je kind of tiener wel of niet logeren als hij of zij in een zorginstelling woont? Wat doe je op Tweede Kerstdag? Gaan jullie een livestream volgen van de kerk of kijken naar een kerkdienst op televisie? Komen opa en oma of kan dat niet vanwege de coronamaatregelen? Reserveer ook tijd om letterlijk een luchtje te scheppen. Even een wandeling te maken. Als jullie het programma weten, kun je makkelijker uitleggen aan je kind of tiener wat er gaat gebeuren. Vertel dingen op tijd, maar niet te vroeg.”

 

Hoe vertel je de kerstboodschap aan je kind of tiener?

“Forceer niks. Sluit aan bij het niveau van je kind of tiener, bij zijn of haar geloofsbeleving. Bij de een kun je heel goed een kerststalletje gebruiken om het Bijbelverhaal uit leggen. Voor een ander is dat te kinderachtig of ontbreekt gewoon de nodige verbeeldingskracht. Dat poppetje is geen Jezus, dat is gewoon een poppetje! Voor bepaalde kinderen of tieners zijn zintuigen juist weer heel belangrijk om dingen duidelijk te maken. Geur, smaak, sfeer. Het is fijn als je als ouder een eensluidende uitleg kunt geven. Denk je verschillend over geloven, leg dat dan wel uit aan je kind als dat kan.”

 

Door de coronacrisis wordt Kerst anders dit jaar. Geen grote vieringen op scholen, in zorginstellingen of in kerken? Is dat een gemis?

“Ergens wel, ergens niet. Want al die grote vieringen en diensten zijn soms ook heel verwarrend en chaotisch voor mensen met een verstandelijke beperking. Zorgen vaak voor veel prikkels. Anderzijds kan het bezoeken van een kerkdienst juist ook bij de vaste rituelen van je gezin horen en als al heel fijn worden ervaren. Dan mis je het echt om samen naar de gemeente te gaan.”

 

Hoe vang je het gemis van het samen gemeente zijn op in deze kersttijd?

“Geef als ouders aan wat je nodig hebt van je kerk in deze tijd. Vaak denkt een gemeente er niet aan om speciaal aandacht te geven aan jouw kind of tiener. Terwijl bijvoorbeeld juist tieners met een beperking al zo vaak buiten de groep vallen. Ze kunnen niet meekomen in een jeugdgroep. Als je vooraf aangeeft wat je graag wilt, voorkomt dat veel teleurstellingen. Ook als kerk kun je zelf al veel doen. In onze gemeente maken we speciale adventspakketten voor kinderen en tieners met een beperking. Ze krijgen een adventskalender, vier waxinelichtjes op batterij, iets gezonds en lekkers om te eten. Daarmee laten we als kerk weten: jullie horen erbij! We zien jullie staan! En juist dat is denk ik vooral in deze tijd zo belangrijk.”

 

 

Tip: José Korsaan verzorgt voor Dit Koningskind webinars voor ouders van kinderen en tieners met een verstandelijke beperking. Het eerstvolgende webinar is op 3 februari 2021 en heeft als thema: geloofsopvoeding. Aanmelden kan via info@hetkoningskind.nl.

 

 

Tekst: Mariëtte Woudenberg

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Dit Koningskind.

 

 

What do you want to do ?

New mail

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*