We zitten alweer een paar weken in een (gedeeltelijke) lockdown. En het lijkt erop dat we voorlopig nog te maken zullen hebben met het corona-virus en de bijbehorende maatregelen.
Hoe kun je in deze schijnbaar uitzichtloze situatie de moed niet laten zakken? Waar kun jij persoonlijk hoop en troost uit putten? En hoe kun je iemand anders helpen om de moed niet te verliezen?

 

In dit nieuwsitem delen wij onze ideeën! Heb jij een aanvullend idee, of een inspirerend voorbeeld uit de praktijk? Mail ons (info@opkijken.nl), zodat we deze lijst verder kunnen uitbreiden. Alvast bedankt voor je hulp!

 

Lees je bijbel, bid elke dag
Moed, troost en hoop kunnen we vinden in onze relatie met God. En voor een gezond geloofsleven is het nodig om regelmatig te lezen in Gods Woord en het contact met Hem te zoeken in gebed. Zoals het bekende liedje ons dat als kind al heeft geleerd: Lees je bijbel, bid elke dag. We weten dat in theorie natuurlijk wel, maar de praktijk kan nogal weerbarstig zijn.
Help jezelf om het lezen in de Bijbel (weer) aantrekkelijk of net even anders te maken: koop een mooi nieuw dagboek, lees eens in een andere vertaling, zorg voor afwisseling.

 

Voordeel van meer thuis zijn, is dat je makkelijker tijd vrij kunt maken om je in een onderwerp te verdiepen! We maken je graag attent op de korte e-cursus van de EO over gebed (6 filmpjes van een paar minuten).
Nicolaas Sintobin (jezuïet en internetpastor) geeft daarin uitleg over zgn. Ignatiaans gebed, dat is het bidden aan de hand van een bijbelgedeelte dat je hebt gelezen. Het betreft dus een combinatie van bijbellezen en bidden en maakt dat deze in elkaar overlopen. Zo wordt het één geestelijke oefening in plaats van twee gescheiden activiteiten.
Je kunt de filmpjes van de e-cursus hier vinden.

 

Geven maakt gelukkig
Meerdere onderzoeken tonen aan: iets doen voor of geven aan een ander maakt gelukkig. Juist in deze moeilijke tijd kunnen veel mensen een extra steuntje in de rug gebruiken. Steek eens iemand een hart onder de riem. En bedenk dat wat jij doet niet een druppel op de gloeiende plaat is, maar dat het verschil maakt in het leven van die ene persoon!

 

Misschien is dit wel het juiste moment om over je schroom om iets van je geloof te delen heen te stappen. Er zijn veel laagdrempelige manieren om anderen te bemoedigen. We noemen er een paar:
• Het valt vaak op dat ook (misschien juist) mensen die niet praktiserend christen zijn, het enorm waarderen als we hen beloven dat wij voor hen zullen bidden.
• Deel eens een kruimel via Whatsapp of op sociale media.
• Jouw favoriete liedje, ook eenvoudig te delen via Whatsapp of social media. Wat dacht je van ‘Ik wens jou’? Daar wordt de ontvanger vast blij van!
• Op Opkijken zijn veel filmpjes met een mooie inhoud te vinden. Zoek er eens eentje heel gericht uit voor iemand van wie je weet dat hij of zij het moeilijk heeft (klik hier om te zoeken op trefwoorden). Stuur ‘m door en laat weten dat je aan de ander denkt.
• Een handgeschreven kaartje is hartverwarmend om te ontvangen. Het is een vorm van heel persoonlijke aandacht. Binnenkort komen we met een leuke kerstkaartenactie, dus hou onze sites in de gaten!
• Geen woorden, maar daden? Meld je aan als ‘kerstengel’ (ga naar de website van een lokale afdeling van Stg. Present voor meer info en om aan te melden). In de vier weken van advent breng je als ‘kerstengel’ elke week een presentje bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Iedereen kan zich aanmelden als kerstengel. Het gaat om een klein gebaar of attentie.
• Nodig iemand uit voor een online uitje door samen een digitale sing-in of online concert bij te wonen. Na afloop praat je hier gezellig over na met een kop koffie of een drankje.
• Stuur een bemoedigend gedicht of mooie bijbeltekst naar iemand die dit nodig heeft. De tekst zou je op een mooie foto kunnen plaatsen of gebruik een eigen foto waar jullie samen op staan.

 

 

Heb jij een aanvullend idee waardoor anderen hoop kunnen blijven houden in corona-tijd, of een inspirerend voorbeeld uit de praktijk? Mail ons (info@opkijken.nl), zodat we deze lijst verder kunnen uitbreiden. Alvast bedankt voor je hulp!

 

 

 
 

 

 

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*