God waar bent u? Waar is uw trouw? Waarom vergeet u mij?

In psalm 42 bestormt David de hemel met zijn waaromvragen. We zien hoe gevoelens hoog oplopen en de dichter tot God schreeuwt. Ook vandaag wordt gehuild, gesmeekt, geroepen en klinken deze woorden. Er is dood en rouw. De jammerklachten en pijn zijn nog niet voorbij. Alle tranen zijn nog niet gewist.

 

 

Nooit meer door God verlaten

De woorden ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?’ klonken ook op Golgotha, waar Jezus neerdaalde in de ondragelijke duisternis van Godverlatenheid. Hij stierf onze dood. Zo heeft Hij ons tot zijn eigendom gemaakt. Door God aangenomen. We worden – God zij geprezen –  nooit meer door Hem verlaten! Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven (Jer. 29:11).

 

 

Veilige ruimte

Maar door te vlot gebruik van vrome woorden kan een valkuil ontstaan. Dan wordt er geen veilige ruimte meer geboden aan verdriet. Ruimte om te vertellen dat je Gods aanwezigheid door alle ellende niet ervaart. Dat je wel vertrouwt op Hem maar het verdriet eerder erger wordt dan minder…

 

 

Woorden van troost en hoop

Opkijken.nl publiceert daarom in samenwerking met Anne Lies Mossel – de Kievit iedere zondag van de lijdenstijd een gedicht. Woorden die zoeken, die ruimte geven aan emoties en die je stil doen staan. Woorden van rouw, verdriet maar ook van troost en hoop.

 

 

Hoe kun je de serie volgen?

Volg je ons op Facebook? Dan verschijnen de gedichten op je tijdlijn.

Ontvang je de gedichten liever in je inbox? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief (vink ‘meditaties’ aan).

 

 

Lees hier de gedichten.

Zondag 1: Overspoeld

Zondag 2: Vandaag

Zondag 3: Zaaien

Zondag 4: Zorg

Zondag 5: Herinneren

Zondag 6: Antwoord

Goede Vrijdag: Kruisweg

Pasen: Wat ontstaat

 

 

Je kunt ons helpen Opkijken verder te verbeteren door de evaluatie over Getelde Tranen in te vullen. Het kost je niet meer dan een paar minuten. Dankjewel!

 

 

 

 

Klik hier om naar het Paasdossier te gaan. Je vindt er (bijbelstudie)materialen, filmpjes en meer voor de lijdenstijd, Goede Vrijdag en Pasen.

Ook hebben we een Paasdossier voor kinderen, speciaal bedoeld voor kerkelijk kinderwerk.

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*