‘Kletslessen’
“Leerlingen leggen vaak uit, dat de lessen godsdienst kletslessen zijn. Maar we kletsen niet zomaar wat over koetjes en kalfjes”, zegt Jennie Willems, docent godsdienst, mentor 2HV van het Gomarus College Assen. “Omdat we het belangrijk vinden dat de leerling het/hun geloof doordenken worden er veel vragen gesteld. In eerste instantie door de docent, maar al snel gaan leerlingen zelf heel veel vragen stellen. Dit gebeurt n.a.v. onderwerpen uit het lesboek, maar ook door wat er gebeurt in het leven van onze leerlingen.”

 

Thuisonderwijs
“In de periode van thuisonderwijs missen we dit ‘geklets’ enorm. Daarom zijn er dagopeningen gemaakt die aan het begin van elke dag, bij de eerste online les even kort aandacht krijgt”, legt Jennie uit. “Hierin wordt altijd een vraag aan de leerling persoonlijk gesteld wordt. Via chat wordt hierop gereageerd, wat weer mooie ‘gesprekken’ oplevert.”

Samen met haar collega Henriëtte Janssen die de lay-out verzorgt, heeft Jennie in april 2020 de dagopeningenserie ‘Ik ben’ gemaakt: “Elke dag een vraag om even over na te denken wat de ‘Ik ben’ uitspraak van Jezus voor jou betekent”, zegt zij. “Voor mijn collega’s heb ik bij elke dag een A4-tje ter inspiratie geschreven om het gesprek aan te gaan.” Deze dagopeningenserie mag Opkijken.nl vrijgeven zodat iedereen die wel wat inspiratie kan gebruiken dit kan inzetten. Het is geschikt om als docent, mentor of kringleider te gebruiken bij online ontmoetingen met jongeren maar ook voor persoonlijke bijbelstudie, of in te zetten als ouder/opvoeder tijdens de periode van thuisonderwijs.

 

Gaten vullen
“Wat kunnen we ons druk maken over de verveling die toeslaat in ons huidige leven. Dat thuiswerken en thuis leren is echt niet meer een pretje voor veel mensen”, laten de docenten weten in dagopening 1 Ik ben het brood… (Joh. 6:35). “En wat missen we vooral de sociale contacten. Niet even met vrienden of vriendinnen, collega’s of familie lekker bijkletsen onder het genot van een kopje koffie, als we een zak chips samen delen of een boterham uit onze lunch box eten. We missen het, er is een ‘gat’ ontstaan in ons leven, we hebben honger naar ‘aards brood’. Jezus is heel duidelijk. Als we blijven zoeken naar het aardse brood, zullen we honger blijven houden. Hij nodigt ons uit om Hemels brood te eten. Brood hebben we genoeg in onze samenleving, maar dat gat in ons leven (in ons hart?) wordt niet opgelost door steeds meer te eten of door ons leven te vullen met allerlei andere zaken. Hij, onze redder kan alleen dit gat vullen.”

 

Vrijheid
Henriëtte en Jennie starten na de meivakantie een dagopeningenserie met het thema ‘vrijheid’. “We gaan hierbij een huiswerkopdracht voor het vak godsdienst bedenken, zodat de dagopeningen even wat meer aan (moeten) zetten tot nadenken”, zegt Jennie. “Omdat we hopen dat ‘onze’ jongeren ontdekken dat Jezus er wil zijn voor hen, ook in deze tijd!”

Dit thema sluit aan bij het Themadossier Vrijheid van Opkijken.nl en deze dagopeningen zijn in het dossier opgenomen.

 

 

Hieronder kun je de dagopeningenserie ‘IK BEN’ downloaden.

 

Download hier het document als pdf om te printen (Dagopeningen-ik-ben.pptx)

 

 

Download hier het document als pdf om te printen (Inspiratie-bij-dagopeningen-Ik-ben.docx)

 

 

 

 

 

 

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*