DEEL 4: TIPS VOOR OUDERS EN OPVOEDERS

 

De komende periode zullen we weer gedeeltelijk naar de kerk kunnen gaan. Dit heeft een behoorlijke impact op ons allemaal, ook op de kinderen! Juist in deze tijd kun je als kerkgemeenschap ook hen tot steun zijn. Nu gezinnen thuis kerk-zijn vieren en voornamelijk aangewezen zijn op online-diensten, is het van belang om deze kleine ‘gemeenschappen’ te steunen en persoonlijk aan te spreken. Het is een extra uitdaging om ook voor de kinderen goed te zorgen!

 

Opkijken.nl geeft daarom in deze mini-serie tips aan predikanten, kinderwerkers en ouders/opvoeders. Met als doel dat ook de kinderen zich gezien weten door de kerk als vertegenwoordiger van God en dat zij kunnen blijven groeien in kennis, geloof en toewijding aan onze Heer Jezus Christus.

 

 

Gelukkig zijn de scholen weer open! School en kerk zijn belangrijke ‘opvoeders’ op het gebied van geloof. Hoe kun jij thuis je kind(eren) de weg wijzen in de bijbel en het geloof nu het nog niet mogelijk is om naar een fysieke kerkdienst te gaan? Hieronder geven wij een aantal tips.

  • In het kinderwerkportal zijn veel materialen te vinden zoals: kleurplaten, puzzelbladen, liedjes, vertellingen, filmpjes, etc. Maak een bewuste keuze wat jij wilt gebruiken. Kies daarbij wat aansluit bij (de interesses van) jouw kind(eren). Zingen jullie graag? Youtube staat vol leuke bijbelse kinderliedjes! Of schaf een mooi nieuw boek aan. Voor kinderen die gericht zijn op kennis, feiten en cijfers is een bijbels handboek erg geschikt. Een voorbeeld hiervan is Beleef de Bijbel (Hanna Holwerda, Uitgeverij Columbus). Andere kids leren juist door het doen van een concrete opdracht. Probeer daar zoveel mogelijk bij aan te sluiten.
  • In blog 2 van deze serie tipten wij een aantal online kinderdiensten. Lees hier blog 2.
  • Creëer als gezin een soort ‘start-ritueel’ voor het kijken van een online dienst. Dat kan heel klein zijn (bijv. door het aansteken van een kaars), of wat groter (bijv. door samen alvast het bijbelgedeelte te lezen uit een voor kinderen toegankelijke vertaling en klaar te gaan zitten voor het beeldscherm met koffie en iets lekkers). Kies een ritueel dat jullie als gezin aanspreekt. Het vertrouwde van het ritueel zorgt voor duidelijkheid en kan als een ‘warming-up’ voor de dienst functioneren.
  • Ditzelfde kun je doen aan het einde van een dienst. Bijv. door het uitblazen van de kaars, een mooie playlist met christelijke muziek aan te zetten, of een kaartje te sturen naar iemand voor wie voorbede is gedaan.
  • Probeer regelmatig samen met je kind(eren) te bidden voor concrete punten die met corona te maken hebben. En dank samen voor de vrijheden die we langzaam maar zeker terug krijgen! Je kunt daarbij gebruik maken van een mooie werkvorm. Veel tips daarvoor zijn te vinden op de website Creatief Kinderwerk.
  • Denk eens na over wat jij zelf leert op geloofsgebied van de coronacrisis en praat daarover met je kind. Probeer te ontdekken wat hij of zij lastig en misschien ook leuk vindt aan deze periode. Kun je dit verbinden aan geloof en kerk?
  • Eerder publiceerde Opkijken een pagina met tips voor bijbelonderwijs thuis. Lees ‘m hier.

 

 

Dit was het laatste deel van de mini-serie Corona, kerk en kinderwerk. Eerder verschenen:

 

What do you want to do ?

New mail

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*