DEEL 1: TIPS VOOR PREDIKANTEN

 

Natuurlijk is het erg jammer dat we komende weken nog niet naar de kerk kunnen gaan. Dit heeft een behoorlijke impact op ons allemaal, ook op de kinderen! Juist in deze tijd kun je als kerkgemeenschap ook hen tot steun zijn. Nu gezinnen thuis kerk-zijn vieren en aangewezen zijn op online-diensten, is het van belang om deze kleine ‘gemeenschappen’ te steunen en persoonlijk aan te spreken. Het is een extra uitdaging om ook voor de kinderen goed te zorgen!

 

Opkijken.nl geeft daarom in deze tweedelige serie tips aan predikanten, kinderwerkers en ouders/opvoeders. Met als doel dat ook de kinderen zich gezien weten door de kerk als vertegenwoordiger van God en dat zij kunnen blijven groeien in kennis, geloof en toewijding aan onze Heer Jezus Christus.

 

 

De predikant of voorganger is bij uitstek degene die tijdens de online kerkdienst ruimte kan creëren voor kinderen. Laat merken dat je hen ‘ziet’ en dat je blij bent dat ze meekijken! Realiseer je dat de basis voor het afhaken van jongeren vaak al gelegd wordt tijdens de kinderjaren. Neem kinderen dus serieus. Zij zijn niet alleen de toekomst van de kerk, maar zij zijn ook de kerk van nu!

 

 • Heet de kinderen welkom. Aan het begin van de kerkdienst is er meestal een kort welkomstwoord, waarbij soms een bepaalde groep of persoon in het bijzonder wordt genoemd. Waarom niet de kinderen extra welkom heten? Vertel dat je het waardeert dat ze aanwezig zijn en dat je hoopt dat ze de dienst goed zullen kunnen volgen.
 • Spreek kinderen op verschillende momenten tijdens de dienst direct aan. Zo nodig je hen uit om de dienst van het begin tot het einde te volgen. Hieronder volgen daarvoor meer tips.
 • Neem een kinderlied of kindermoment op in de liturgie. Als het leiden van een kindermoment je niet zo ligt, vraag dan iemand vanuit het kinderwerk om deze taak van je over te nemen.
 • Zorg voor herkenbaarheid. Deze herkenbaarheid kan in allerlei kleine dingen zitten. Het gezicht van de kinderwerker, een vaste plek in de liturgie voor een kinderlied, de voorbede voor kinderen, etc. Een leuke tip: begin het kindermoment altijd met een bepaalde tune. Kinderen die in de woonkamer tijdens de dienst aan het spelen zijn, zullen direct hun oren spitsen! Voor een voorbeeld van een tune, klik hier.
 • Besteed bij de voorbede ook aandacht aan de kinderen. Het is voor hen een rare tijd, niet altijd goed te begrijpen. Letterlijk van de ene dag op de andere is hun wereld totaal veranderd en mochten ze niet meer naar school of op bezoek bij opa en oma. Denk ook aan hen bij de gebedspunten (bijv. kinderen die van dichtbij te maken hebben met ziekte, ziekenhuisopname en/of overlijden, lang geen vriendjes kunnen zien, misschien bang zijn voor het virus en zich zorgen maken, etc.). Ook voor dit onderdeel kun je het team kinderwerkers vragen mee te denken en input te leveren.
 • Bid voor de jarigen. In een kleinere gemeente is het mogelijk om de namen van de jarigen van de afgelopen week te noemen en voor hen te bidden.
 • Aandacht voor acties. Zet initiatieven vanuit school, het kinderwerk, of lokale acties waar kinderen bij betrokken zijn in de schijnwerpers. Er gebeurt juist in deze tijd ook zoveel moois!
 • Geef een kind een taak. Misschien kan een kind zelf zichtbaar aanwezig zijn bij de online-dienst. Er zijn allerlei kleine taken te bedenken die door een kind uitgevoerd kunnen worden. Bijv. het aansteken van de Paaskaars. Door een kind letterlijk zichtbaar te maken tijdens de dienst zullen kinderen zich gezien weten.
 • Organiseer een kinderdienst. Veel kerken organiseren een aantal keren per jaar een kinderdienst. Uiteraard kan dat ook online! Zo neem je kinderen echt serieus! Een voorbeeld van een online kinderdienst, is de dienst van de Koningskerk Zwolle Zuid d.d. 4 april 2020.
 • Reik ouders een handvat aan. Geef in je preek een korte toerusting mee aan ouders. Een onderdeel wat zij in hun gezin kunnen toepassen. Bijv. over hoe je je kinderen in deze tijd kunt laten zien wat vertrouwen op God concreet betekent.
 • Rond je preek af met een concrete actie voor kinderen. Noem een verhaal uit de kinderbijbel dat aansluit bij je boodschap. Of geef een tip voor een activiteit.

 

 

Reactie uit de praktijk

 • Ik stimuleer predikanten om plaatjes toe te voegen aan de preek/het kindermoment en een bijpassend werkblad voor kinderen erbij te zoeken met bijv. een puzzeltje of tekening. Dus niet een aparte dienst, maar wel extra aandacht voor de kinderen bij de reguliere uitzending.

 

 

In deel 2 van deze serie delen we tips voor kinderwerkers. Klik hier.

 

Heb jij aanvullende tip? Of weet je een gemeente waar ook in de online-diensten op een mooie manier aandacht wordt gegeven aan de kinderen? Wij horen het graag, zodat wij dit kunnen delen en anderen ermee kunnen ondersteunen in hun werk in de kerk. Neem contact met ons op via info@opkijken.nl. Dankjewel!

 

 

Categorie:

Geen categorie

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*