Hoe kon het seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice zo lang onopgemerkt blijven? En kan dat iets te maken hebben met de seksuele moraal?

 

Het misbruikschandaal bij The Voice of Holland leidde alom tot verbazing. In het veelbekeken televisieprogramma bleek achter de schermen ruimte voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door een aantal medewerkers. Hoe kon dit bij de anderen zolang onopgemerkt blijven? Organisatie-adviseur Jan Hille Noordhof schreef in een opiniestuk in Trouw dat omstanders sinds de jaren zeventig niet meer zo goed grenzen durven stellen, uit angst voor vertrutting en puritanisme.

Maar situaties als die bij The Voice laten zien dat duidelijke en expliciete normen wellicht heel heilzaam zijn. Moeten we met zijn allen weer puriteinser worden? Is de seksuele vrijheid misschien te ver doorgeslagen?

Belangen van machtigen

Matthias Smalbrugge, hoogleraar Europese cultuur en christendom aan de Vrije Universiteit te Amsterdam: “Ik zou zeker niet terug willen naar een puriteinse moraal. Dat roept bij mij het beeld op van de negentiende eeuw waar homoseksualiteit strafbaar was en seks niet plezierig was, maar alleen maar voor de voortplanting mocht bestaan. Tegelijkertijd was het natuurlijk de tijd van mannen die er reeksen minnaressen op na hielden. En dat wijst op een groot risico van welke regelgeving dan ook: als je niet goed nadenkt, beschermt die regelgeving vooral de belangen van de machtigen en wordt machtsmisbruik nog steeds gelegitimeerd.”

Klik hier om verder te lezen.

Terug naar het themadossier.

Categorie:

Meer

Tags:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*