naamloosAlles begint en eindigt bij de liefde van God. God is liefde. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat betekent het voor je omgang met mensen in allerlei verbanden? Om te helpen bij deze zoektocht is dit boek geschreven.

 

Er komt veel aan de orde: de buitengewone liefde van Christus; de kwetsbaarheid en de intimiteit van de liefde; huwelijk; als het hooglied een klaaglied wordt; een goede vriend hebben, en een goede vriend zijn.

 

Bijzonder mooi vond ik het hoofdstuk over de veilige gemeente: de plaats waar iedereen, maar dan ook iedereen, zich thuis mag voelen. Telkens trekken de schrijvers je weer mee naar die richtingwijzer: de Bijbel, achter Jezus aan, de weg via het kruis naar de nieuwe schepping.
Ik heb het boek alleen, voor mezelf, gelezen en af en toe wat in de Bijbel erbij gelezen, en ik heb ervan genoten. Maar ik denk dat juist het verwerken met anderen een geweldige verrijking is en dat is nou juist de bedoeling van dit boek. Zie het echter niet als een voorwaarde, want ook het alleen lezen is de moeite meer dan waard!

 

Het is bedoeld voor een gemeenteproject van veertig dagen, zeven weken, dat is dus tweeënveertig dagen. Elke week heeft een thema dat in de preek op zondag aan de orde komt; voor persoonlijke omgang met God lees je elke dag een stukje uit het boek met de bijbelgedeelten die erin genoemd worden. Verder is er een suggestie voor bijbelstudie en een gebed; dit kan een goed hulpmiddel zijn als je niet goed weet wat te bidden. Eén of meer gebedspunten zou ook goed zijn. Aan het eind van zo’n dagstudie is er een dagplakker, dat is een korte zin om deze dag over na te denken. Schrijf hem in je agenda of plak hem op de koelkast, zodat je hem de hele dag tegen kunt komen; dat helpt om er regelmatig bij stil te staan. Enkele voorbeelden: we wassen elkaar soms liever de oren dan de voeten; als je Jezus wilt volgen moet je Hem wel voor laten gaan; ik vrij heilig of ik vrij niet; het symbool van het christendom is geen comfortabel kussen, maar een kruis. Na een week is er een leidraad voor bespreking in de groep, dat kan een huiskring zijn of een bijbelstudiegroep. De weekbespreking is op grijs papier gedrukt, zodat die gemakkelijk terug te vinden en te herkennen is. Dat gedeelte bevat een kerngedachte, voorbereiding thuis, bijbelstudie, mogelijke werkvorm, en vragen en gesprekspunten die te maken hebben met hoofd, hart en handen. Bij het punt handen zou het mooi geweest zijn als er ook opdrachten gegeven werden. Bijvoorbeeld bij de vraag: hoe gastvrij ben jij voor alleenstaanden?: nodig eens iemand uit die alleen is. Hoe onderhoud je je vriendschap?: geef je vriend of vriendin eens zomaar een presentje.

 

Ds. Gunnink is er samen met de medewerkers in geslaagd een praktisch bezinningsboek te schrijven over liefde en relaties.

 

Met toestemming overgenomen van steunpuntbijbelstudie.nl. Meer recensies vind je hier.
Bekijk het themadossier Liefde & relaties

 

 

Categorie:

Liefde & relaties

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*