Portret: mevrouw Dijk

“Ik voel me doelloos… heeft mijn leven nog wel zin? Mijn man is twee jaar geleden overleden en we hebben geen kinderen. Ik ben gek op de kinderen van mijn zus en zie ze als die van mijzelf maar… ik moest verhuizen van de boerderij naar dit huisje en daardoor ben ik de gezelligheid van mijn eigen thuis kwijt. Waarom zouden ze zo’n oude vrouw nog bezoeken?”

 

Ze laat een verontschuldigend lachje zien… Mevrouw Dijk (1931) recht haar schouders en zegt: “Allemaal klaagzangen. Och, laat ik maar snel ophouden met zeuren.”
Ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Al als jong meisje van dertien runde zij de huishouding van een groot gezin waarvan de moeder ziek was. “Iedere dag. Ja, ook op zondag, hoor. Ik was maar één keer in de veertien dagen vrij”, zegt ze stoer. Ze trok dan voor dag en douw een zelf gekochte dikke jas aan en sprong op een tweedehands fiets. “Ook zelf gekocht; het kostte mij een jaarsalaris!”.

 

Nu mag zij aanvinken met welke busreisjes ze mee wil, tegen een kleine vergoeding. Haar huisje van de huurdersvereniging staat op het terrein van een zorgcentrum, op loopafstand van het hoofdgebouw. In deze woningen wonen oude mensen zelfstandig en kunnen zij naar wens ondersteuning of zorg thuis krijgen.

 

“Het loopt, zoals het loopt en ik leg het maar in Gods hand”, zegt mevrouw Dijk berustend. Ze wordt bepaald bij haar verlies van eigen regie. Ze heeft weinig meer te kiezen. Maar eigen regie is belangrijk als mensen in een kwetsbare situatie hulp of zorg van anderen nodig hebben, vindt ze: “Ik ben nog wel degene die ‘achter het stuur zit’! Al is de richting me niet altijd meer duidelijk. Ook al kan ik niet alles zelf doen, ik heb wel een stem. In de wereld waarin ik leef en ook in de kerk, want je neemt deel aan het kerkelijk leven tot je dood toe.” Ze laat haar keurige huisje zien, neemt dan afscheid en zwaait haar visite gedag.

 

 

 

Mevrouw Dijk is niet haar echte naam, ze blijft liever anoniem.