Portretten

 

De ene oudere is de andere niet

Ouder worden of oud zijn is vandaag een actueel thema, niet alleen in het leven van de individuele ouderen, maar ook in de complexe samenleving. Steeds meer mensen leven langer en willen bewust omgaan met de kwaliteit van leven. Ouderen verschillen in kwetsbaarheid, de ene (groep) ouderen is de andere niet en dat vraagt om verschillende benaderingen. Er zijn ouderen die nog ‘baas over hun eigen leven’ zijn en ouderen die de controle langzaam verliezen.

En wanneer is iemand oud? Leeftijd zegt bijvoorbeeld niet alles over iemands gezondheid. Volwassenen in de leeftijd van 55 tot ongeveer 75 jaar noemen zichzelf doorgaans niet oud want ‘echt oud worden’ is meer iets voor de leeftijd vanaf 75 of 80 jaar.

 

We hebben hieronder een aantal verschillende portretten geplaatst, zodat je kunt ‘kennismaken’ met onze veelzijdige oudere generatie.

 


 

Ouder worden geeft andere dimensies aan het leven

Niet dat hij er veel mee bezig is, met ‘ouder worden’, maar hij loopt er toch tegenaan: “Wij sporten veel en dan merk je dat als er blessures zijn dat het langer duurt voordat het hersteld is”, zegt Ton Valkenburg. “Je merkt het ook aan de mensen om je heen. Kennissen, vrienden of familie… ze worden allemaal ouder, worden ziek of krijgen te maken met andere verliessituaties.

 

Klik hier om het volledige portret van Ton Valkenburg te lezen.

 


 

Verlies van regie

“Ik voel me doelloos… heeft mijn leven nog wel zin? Mijn man is twee jaar geleden overleden en we hebben geen kinderen. Ik ben gek op de kinderen van mijn zus en zie ze als die van mijzelf maar… ik moest verhuizen van de boerderij naar dit huisje en daardoor ben ik de gezelligheid van mijn eigen thuis kwijt. Waarom zouden ze zo’n oude vrouw nog bezoeken?”

 

Klik hier om het volledige portret van mevrouw Dijk te lezen.

 


Oud, maar niet der dagen zat

“Oud… wat is oud? Mijn ouders waren oud, toen ze 68 jaar waren. Maar nu zijn 60-ers/70-ers vaak nog vitale mensen”, zegt Joke Sneep-Oorbeek. “Zo is het ook met mij gesteld. Ik ben gezegend met een gezond lichaam en een gezonde geest, met energie om nog van alles te doen.”

 

Klik hier om het volledige portret van Joke Sneep te lezen.

 


 

Hoe gaat het echt met u?

 

Bijna iedere dag zit ze ‘s middags in haar stoel voor het raam, mevrouw Brink, en ze zwaait vriendelijk naar me als ik langsfiets wanneer ik de kinderen heb opgehaald van school. Haar tuintje ligt er altijd keurig bij, daar is ze trots op. “Maar het is niet hetzelfde… toen we nog buitenaf woonden was het zoveel beter! Ik ben dan wel gek op tuinieren maar ik kan het toch niet meer. Mijn kracht neemt af en nu de dagen donker worden, heb ik ook geen fut meer”.

 

Klik hier om het volledige portret van mevrouw Brink te lezen.

 


 

Oud Goud

In een wereld waar we jong en vernieuwend willen zijn lijkt het soms alsof oud zijn, waardeloos is. Eenzaamheid is een groeiend probleem in Nederland en steeds meer ouderen voelen zich tot last zijn voor hun omgeving. In de video-serie ​Oud Goud​ worden ouderen geportretteerd. Hoe gingen zij om met het ouder worden en waarom is het leven voor hen (weer) waardevol (geworden)?

 

Klik hier om Oud Goud te bekijken.

 


 

Hij zal me nooit alleen laten

“Zit je ’s avonds thuis… wordt er niet tegen je gepraat. Dus zet je de televisie aan. Er is alleen niets leuks te zien, daarom ga je maar naar bed… zonder nachtzoen”. Harry Pool (1945) is gescheiden en voelt zich eenzaam. Hij komt niet meer in de kerk want: “mensen begrijpen me niet en ik zit niet te wachten op hun waarschuwende vingertjes”.

 

Klik hier om het volledige portret van Harry Pool te lezen.