Lijdenstijd zondag 4: Laetare

Laetare (latijn voor “verblijdt u”) is de vierde zondag in de veertigdagentijd, de periode van bezinning en toeleven naar Goede Vrijdag en Pasen. De naam van deze zondag is ontleend aan Jesaja 66 vers 10:

Laat allen die Jeruzalem liefhebben
zich met haar verheugen en juichen om haar,
laat allen die om haar treuren
nu samen met haar jubelen.

Bijbeltekst

(link opent in nieuw venster)
Lukas 15 vers 1 tot 10

Filmpje: het verloren schaap

Toelichting

Het verhaal van het verloren schaap is overbekend: een herder raakt een van zijn schapen kwijt. Vervolgens gaat hij net zo lang opzoek tot hij het weer teruggevonden heeft. En als het schaap dan eindelijk weer terecht is neemt hij het mee op zijn schouders. Thuisgekomen nodigt hij zijn buren en vrienden uit en bouwt hij een feestje om het terugvinden van het schaap te vieren.

Lukas beschrijft de gelijkenis van Jezus samen met twee vergelijkbare verhalen: de gelijkenis van de verloren penning en die van de verloren zoon. En ook in deze twee verhalen speelt blijdschap een belangrijke rol. De vrouw viert het terugvinden van het kwijtgeraakte geldstuk met haar vriendinnen en ook de vader van de verloren zoon organiseert een groot feest.

Jezus trekt de vergelijking tussen God en deze mensen, die allemaal iets kwijtgeraakt waren en het terugkregen. Net als de herder, de vrouw en de vader is God enorm blij met iedereen die verloren was en gered wordt. Pasen is het grote feest van onze redding. Door zijn dood en opstanding bracht Christus ons als verloren schapen, penningen en zonen terug bij God. Reden tot feest voor engelen in de hemel, maar ook voor ons hier op aarde!

Vragen en opdrachten

  • God verheugt zich over ons als een herder over een teruggevonden schaap. Ervaar je die vreugde zelf ook als het over jouw redding gaat, of die van anderen?
  • Pasen is een feest, beleef je dat ook zo? Hoe zou je Pasen dit jaar voor jou tot een feest van redding kunnen maken?