Lijdenstijd zondag 2: Reminiscere

Reminiscere (Latijn voor ‘Gedenk uw barmhartigheden’) is de tweede zondag in de Veertigdagentijd, de periode van bezinning en toeleven naar Goede Vrijdag en Pasen. De naam van deze zondag is ontleend aan Psalm 25 vers 6-7: 

6 Denk aan uw barmhartigheid, HEER,
aan uw liefde door de eeuwen heen.
7 Denk niet aan de zonden uit mijn jeugd,
maar denk met liefde aan mij
en laat uw goedheid spreken, HEER.

 

Filmpje: Vlekken

Bijbeltekst

(link opent in nieuw venster)
Psalm 25 vers 1-12

Toelichting

Jeugdzonden – wie heeft ze niet gehad? Onderwerpen waarmee je worstelde. Of misschien worstelde je er op dat moment helemaal niet mee, maar denk je achteraf: ‘Had ik maar…’. David kende ze ook en verzucht in deze psalm: ‘Denk er alstublieft niet aan, God, maar denk aan uw barmhartigheid en uw liefde’.

God verandert nooit. Zijn barmhartigheid en liefde mogen als een anker zijn in het leven van de gelovige. Dan sta je, ondanks zonde en schuld, stevig.

Vragen en opdrachten

  • Uit het filmpje blijkt dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ opgroeit in een complexe tijd en te kampen heeft met een aantal specifieke verleidingen. Maar, is er nu echt zoveel veranderd? Ga eens bij jezelf na met welke verleidingen jij in je jeugd te maken had. Wat zou jij een jongere in jouw omgeving vanuit jouw ervaring mee kunnen geven?
  • De lijdenstijd is bij uitstek een tijd van inkeer en bezinning. Vraag God of hij de komende week de diepte van zijn liefde en goedheid (opnieuw) aan je wil laten ontdekken.