God waar bent u? Waar is uw trouw? Waarom vergeet u mij?

In psalm 42 bestormt David de hemel met zijn waarom-vragen. We zien hoe gevoelens hoog oplopen en de dichter tot God schreeuwt. Ook vandaag wordt gehuild, gesmeekt, geroepen en klinken deze woorden. Er is dood en rouw. De jammerklachten en pijn zijn nog niet voorbij. Alle tranen zijn nog niet gewist.

 

De woorden ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?’ klonken ook op Golgotha, waar Jezus neerdaalde in de ondragelijke duisternis van Godverlatenheid. Hij stierf onze dood. Zo heeft Hij ons tot zijn eigendom gemaakt. Door God aangenomen. We worden – God zij geprezen –  nooit meer door Hem verlaten! Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven (Jer. 29:11).

 

Maar door te vlot gebruik van vrome woorden kan een valkuil ontstaan. Dan wordt er geen veilige ruimte meer geboden aan verdriet. Ruimte om te vertellen dat je Gods aanwezigheid door alle ellende niet ervaart. Dat je wel vertrouwt op Hem maar het verdriet eerder erger wordt dan minder…

 

Opkijken.nl publiceert daarom in samenwerking met Anne Lies Mossel – de Kievit deze serie gedichten. Woorden die zoeken, die ruimte geven aan emoties en die je stil doen staan. Woorden van rouw, verdriet maar ook van troost en hoop.

 

Wij beseffen dat deze gedichten, en de andere materialen die we aanbieden in het dossier over lijden, niet de pijn kunnen wegnemen. Misschien doet dit zelfs wel verdriet oprakelen. Wij hopen dat je kracht vindt door gebed. Alleen God weet hoe moeilijk het kan zijn en wat je nodig hebt. Om je te helpen woorden te vinden voor je gebed, bieden we je op deze pagina een aantal gebeden en liederen aan.
Als je wilt doorpraten met iemand, zoek dan mensen met een luisterend oor. Je kunt hiervoor terecht bij het pastoraat van je kerkelijke gemeente.

 

 

Lees hier de gedichten.

Zondag 1: Overspoeld

Zondag 2: Vandaag

Zondag 3: Zaaien

Zondag 4: Zorg

Zondag 5: Herinneren

Zondag 6: Antwoord

Goede Vrijdag: Kruisweg

Pasen: Wat ontstaat

 

 

Anne Lies publiceert regelmatig gedichten op haar Facebook-pagina.

 

 

Ben je geïnteresseerd in de vragen die het lijden en de gebrokenheid in deze wereld oproepen? Opkijken biedt een mini-dossier vol met materialen rond dit thema. Klik hier om naar het dossier te gaan.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*