Er zijn ontzettend veel kerken. Hierbij gaat het dan niet om mooie of minder mooie gebouwen die als gebedshuis gebruikt worden, maar om mensen die bij elkaar komen en samen God te aanbidden. Maar welke kerk is de ware?

 

De Bijbel

In de Bijbel komt het woord kerk niet voor. Toch zien we de betekenis wel in de Bijbel. Het Nieuwe Testament gebruikt het woord “kerk” op een paar verschillende manieren. De belangrijkste twee zijn:

 

  1. “Kerk” verwijst naar een bijeenkomst van christenen (dat zijn degenen die zich hebben bekeerd en die het evangelie geloven): “als u samenkomt in de gemeente” (1 Korinthe 11 vers 18). Als zodanig kan het ook een titel zijn voor een plaatselijke groep christenen, b.v. “de gemeente van de Thessalonicenzen” (1 Thessalonicenzen 1 vers 1).
  2. “Kerk” verwijst naar de bijeenkomst van christenen in de hemel. Hebreeën 12: 18-24 is in dit opzicht erg belangrijk: deze verzen contrasteren de bijeenkomst van Israël rond de berg Sinaï (12 vers 18-21, vgl. Ex 19), met de bijeenkomst waarin alle christenen deel uitmaken van het hemelse Jeruzalem (12 vers 22-24).

 

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

 

Ga naar het dossier ‘De kerk als contrastgemeenschap‘.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*