Pesten

Voorafgaand aan de week tegen eenzaamheid loopt ‘de week tegen pesten’. En dat is niet voor niets! Pesten is een belangrijke oorzaak voor eenzaamheid.

 

Pesten in de kerk? We hopen en bidden van niet! Toch heeft iedereen op een of ander manier wel met pesten te maken. Al is het niet van dichtbij, dan ben je misschien als toeschouwer betrokken. En daarom dus een item over pesten in dit themadossier.

 

Hieronder tref je informatie aan voor verschillende leeftijdscategorieën. Er is op internet veel beschikbaar over dit onderwerp en we hebben daarom een kleine selectie gemaakt. Mocht je je verder willen verdiepen dan raden we je aan vanuit het anti-pestportaal (laatste item op deze pagina) verder te zoeken.

 

 

Heb jij misschien als jeugdleider binnen je jeugdgroep te maken met pesten? Download dan hier de les van Follow Up over dit onderwerp (geschikt voor tieners van 14-15 jaar).

 

 

De Anti Pest Club

Een programma van de EO dat onlangs een belangrijke prijs won: De Anti Pest Club. In de serie gaat presentatrice Anne-Mar Zwart langs bij basisschoolklassen waar gepest wordt. Ze wil er samen met de hele klas voor zorgen dat de sfeer verandert en iedereen met plezier naar school gaat.

Het programma won De Gouden Roos, prijs voor het beste Europese kinderprogramma.

 

 

13 Reasons Why

De populaire Netflix serie 13 Reasons Why gaat over een middelbare scholiere die zelfmoord pleegt. Ze laat cassettebandjes na waarop ze uitlegt wat de redenen zijn voor haar daad. De serie laat zien waar jongeren zoal mee worstelen. De gevolgen van pesten, eenzaamheid en hoe pittig de middelbare schooltijd kan zijn komen duidelijk in beeld.

Omdat 13 Reasons Why zo populair is, is het voor iedereen die met jongeren werkt in de kerk zinvol om kennis te hebben van de serie.

 

 

 

Boekentip: De Verwonde Geest

In dit non-fiction boek onderzoekt Peretti de pijn uit zijn verleden en helpt ons de littekens in ons eigen leven te ontdekken. Puttend uit tragische nieuwsberichten laat hij de lezer zien hoe pesterij en afwijzing mensen over het lijntje duwen.

En: hij toont ons de weg naar heling van de verwonde geest. Een hoopvol boek, een nieuw begin is mogelijk!

Klik hier om hoofdstuk 1 van het boek te lezen.

(Uitgeverij Novapress, ISBN 9789063181918)

 

 

Anti-pestportaal

De site Pesten.nl is een anti-pestportaal waarin veel informatie is te vinden voor en over verschillende leeftijdsgroepen. O.a. aandacht voor pesten op de werkvloer, cyberpesten, downloads en onderzoeken. Onder ‘mijn verhaal’ zijn helaas heel veel verhalen te lezen van mensen die gepest worden en de (blijvende) gevolgen daarvan.

Met de mogelijkheid om pesten te melden.

 

 

 

Klik hier om naar de hoofdpagina van het themadossier te gaan.

 

 

Wij komen in actie tegen eenzaamheid! Bekijk de actiewebsite www.samenvoorverbinding.nl van LPB media (waar Opkijken een onderdeel van is).