Eenzaamheid en diaconaat

Eenzaamheid, een zorg voor de gemeente

 

In de trein volg ik het gesprek van twee enthousiaste studenten. Ze praten en lachen, vooral over die suffe ‘vriend’ van ze. Mijn gedachten dwalen af naar mijn eigen studententijd. Die telefoontjes van Marco; was hij ook zo één die eigenlijk alleen mee was wanneer hij zelf iemand had gebeld? Een semi-populaire stem aan de telefoon, waarin de ondertoon je bijna smeekte om vooral ‘ja’ te zeggen, want je was al de vierde die hij belde en zijn laatste hoop. “Ja Marco, natuurlijk gaan we wat leuks doen en mag jij mee.” Dat zoiets gewoons zo belangrijk kon zijn voor iemand. Eigenlijk begreep je het ook wel. Hij kwam uit een andere plaats en kende niet veel mensen. Zijn verkering was weer eens uit (nog een wonder dat ze het zo lang met hem had uitgehouden, echt gezellig was hij niet). Ja, in de beginjaren zat je zelf ook wel eens te wachten tot de telefoon eindelijk een keer over zou gaan. En nu? Nee, nu niet meer. Als je daar nog weer aan terugdenkt…

 

Eenzaamheid komt bij meer mensen voor dan we denken. In dit artikel wordt ingegaan op de mogelijkheden die de diaconie heeft om eenzame mensen te ondersteunen. Het is goed om vooraf te beseffen dat er veel verschillende vormen van eenzaamheid zijn. En dat er ook veel oorzaken bestaan waardoor eenzaamheid kan ontstaan.

…..

 

Lees meer

Het Diaconaal Steunpunt heeft voor dit themadossier het artikel Eenzaamheid en Diaconie ter beschikking gesteld. Daarnaast is er op hun site meer interessante info voor diakenen te vinden.

Download hier het volledige document Eenzaamheid en Diaconie.

 

 

 

Wij komen in actie tegen eenzaamheid! Bekijk de actiewebsite www.samenvoorverbinding.nl van LPB media (waar Opkijken een onderdeel van is).

 

 

 

Klik hier om naar het themadossier over eenzaamheid te gaan. Je vindt er achtergronden, materialen om met het thema aan de slag te gaan in de gemeente en ervaringsverhalen.