Nel van Neutegem (1952) is zonder iris in beide ogen, zeer slechtziend, geboren. In de loop van de jaren werd haar gezichtsvermogen steeds minder. “Ik woon in Zeist, in een seniorenwoning”, vertelt ze. “En op dit moment zie ik bijna niets meer.”

 

Actief Bijbellezen

Na de warme maaltijd en voordat ze gaat slapen, leest Nel een Bijbels dagboek. “Niet altijd zeggen de Bijbelteksten me wat, dat ligt aan de stemming waarin ik op dat moment ben. Als ik somber gestemd ben, dan dringen deze teksten niet altijd tot me door. Daarentegen heb ik in een goede stemming na het Bijbellezen vaak een voldaan gevoel. Normaal gesproken lees ik de Bijbel van kaft tot kaft. Alleen bij bijzondere gelegenheden, zoals de feestdagen of bij een bijzondere gebeurtenis in mijn leven, pas ik vaak het Bijbelgedeelte aan dat bij een dergelijke gebeurtenis hoort.” Nel leest, zowel de Bijbel als het Bijbels dagboek in braille. “Ik heb het gevoel dat de woorden uit de Bijbel dan beter tot me doordringen omdat ik dan actief bezig ben met het lezen ervan”, zegt ze. “Als ik bezoek heb van mensen die blijven eten, dan lees ik wel voor uit de Bijbel.”

 

Houvast en steun

Voor Nel is het in bepaalde periodes van haar leven weleens moeilijk geweest om in de bijbel te lezen…: “Bij een verdrietige gebeurtenis kan het voorkomen dat ik daarop zeer gevoelig reageer. Ik kan dan bijvoorbeeld ineens in tranen uitbarsten. Op zulke momenten kan ik niet meer verder Bijbellezen.” Een paar uur later, nadat ze rustig geworden was, kon ze wel weer Bijbellezen. “Zonder de Bijbel kan ik werkelijk niet. Mijn visuele handicap heeft daarin geen verandering gebracht. Vaak zijn de woorden daaruit mij tot steun.” De Bijbel is haar houvast in het leven en Nel vindt het fijn om de woorden uit de Bijbel te delen met andere mensen. “Door er met andere mensen over te praten kan ik weer meer leren. Bovendien kunnen andere mensen mij bemoedigen, door een bepaalde Bijbeltekst aan te reiken.”

 

Geen plaatjes of films maar woorden

Haar advies aan ziende mensen is om de teksten uit de Bijbel zo duidelijk mogelijk voor te lezen, zonder daarbij plaatjes of films te vertonen. “Ook werkers in de kerk dienen rekening te houden met mensen die een visuele handicap hebben zodat alles tijdens een kerkdienst duidelijk overkomt bij hen, door bijvoorbeeld geen plaatjes of films te  vertonen”, vindt Nel. “Bij ons in de kerk krijgen blinde mensen een liedboek in braille, waardoor ze de liederen tijdens een kerkdienst kunnen meezingen.”

Ze zegt: “Mijn advies aan mensen die hun zicht kwijt zijn of verliezen is om vooral in de Bijbel te lezen, want Bijbelwoorden of Bijbelteksten kunnen je tot steun zijn in je leven. Ik heb het gevoel dat ze ook vaak kunnen dienen als steuntje in de rug om weer verder te kunnen.”

 


 

NIEUW: “Hoor” het plaatje

Het is mogelijk om bij plaatjes en films audiodescriptie toe te voegen. Audiodescriptie is een manier om mediaproducten zoals video en televisie en bepaalde kunstvormen (bijv. theater, opera en dans) toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Scènes van een film worden op een heldere, beknopte manier beschreven, waarbij de audiodescriptie in de natuurlijke pauzes wordt ingelast. Zo kunnen mensen met een visuele beperking ‘gewoon meekijken’!

Meer lezen over audiodescpriptie? Klik hier.

 

 


 

Lees deze week ook het verhaal van Rozemarijn,

moeder van twee slechtziende meisjes:

Slechtziendheid in gezin en kerk: er is zoveel mogelijk!

 

En doe mee met de WINACTIE! We mogen een luisterkinderbijbel weggeven. Luisterboeken zijn een mooi hulpmiddel voor kinderen met een visuele beperking of een ander leesbeperking (bijv. dyslexie). Klik op de afbeelding om mee te doen.

 

Volgende week:

Bijbellezen met iemand met een sociale beperking (ASS) – José en Johannes vertellen over hun ervaringen.
Wil je reageren, of jouw ervaringen delen? Neem gerust contact op met Nanda, n.langkamp@lpbmedia.nl.

 

 

Gewoon anders bijbellezen is een serie van Kinderbijbels.nl en Opkijken.nl. Meer weten over Gewoon anders bijbellezen? Klik hier voor meer informatie, abonneer je op de nieuwsbrief of volg ons op Facebook.

 

Categorie:

Geen categorie

Tags:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*