Moet het boek Openbaringen geheel apocalyptisch gelezen worden?
De term apocalyps werd geïntroduceerd door Gottfried Lücke in 1832 als beschrijving en benaming van het boek Openbaring uit het Nieuwe Testament. Tegenwoordig wordt vooral een situatie lijkend op het einde van de wereld bedoeld met deze term. Een apocalyps, in de terminologie van vroege joodse en christelijke literatuur, is een openbaring van verborgen dingen door God aan een gekozen profeet. Bovenstaande definitie (Wikipedia) is denk ik nuttig. Het boek, de Openbaring van Johannes moet dus niet alleen gelezen worden als apoclyptisch maar IS de Apocalyps.
Allereerst een opmerking: Dat betreft de manier waarop je het laatste Bijbelboek noemt in je vraag: Niet Openbaringen (meervoud) maar Openbaring (enkelvoud) Het gaat immers niet om een aaneenschakeling van losse openbaringen, losse flarden van wat er allemaal gaat gebeuren in de toekomst maar het gaat om DE openbaring van Jezus Christus. Hij is EEN en Zijn werk is EEN. Daarom ook de naam van dit boek in het enkelvoud.
Een tweede opmerking: Dat betreft de manier van vraagstelling. Je vraagt naar hoe wij, mensen het laatste Bijbelboek moeten lezen. Dat is mij een vraag die teveel van onderop komt, als je begrijpt wat ik bedoel. Hoe begrijpelijk ook, dit is een vraag vanuit de mens. Als ik dat wat veralgemeniseer dan lees ik in je vraag: Hoe moet ik de Bijbel lezen? Dat is nu net de vraag niet!. Niet hoe lees ik de Bijbel, maar ‘Wat heeft God in Zijn Woord tegen mij te zeggen? Dat lijkt een woordenspelletje maar dat is het niet. Want daarin zit een volslagen tegengestelde benadering van de Bijbel.
Lees verder Refoweb | Openbaringen geheel apocalyptisch lezen? | Refoweb