Hallo? Wie ziet mij?

Door Theanne Boer

 

Ongeveer 30% van de Nederlanders voelt zich eenzaam, waarvan 10% ernstig. In Amsterdam liggen die cijfers nog een stuk hoger. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is: je kunt er wat aan doen! Begin vandaag nog met deze tips.

 

Je eenzaam voelen betekent dat jouw verbinding met anderen je behoeften niet vervult. Dat is de reden waarom je je ook eenzaam kunt voelen in gezelschap. Er zijn wel mensen in je leven zoals familie, buren, collega’s en misschien zelfs vrienden, maar je voelt je niet begrepen, niet gezien, niet echt gekend. Er is niemand die zich in jou verdiept. En zo kun je je alleen voelen op een drukke verjaardag, in een stampvolle kerk, of een bedrijvig kantoorgebouw.

 

Dit kun je doen

Volgens eenzaamheidsdeskundige Jeannette Rijks kunnen de meeste eenzame mensen hun probleem zelf oplossen, al dan niet met behulp van therapie of coaching. Zeker voor hen die in hun jeugd geen last hadden van eenzaamheid, is er een wereld te winnen. Jeannette Rijks ontwikkelde een stappenplan en een gratis online zelfhulpprogramma. Je vindt hier alles over op eenzaamheid.info.

 

Hulp voor jezelf

Het aanpakken van eenzaamheid begint met zelfkennis. Eenzaamheid ontstaat als je leven niet goed is ingevuld, waardoor je niet de mensen ontmoet die bij jou passen. Daarom moet je nagaan wat jou gelukkig maakt. Weet wie je bent en wat je belangrijk vindt, want dat zoek je in contact met anderen.

 

Ga vervolgens doen wat jou gelukkig maakt en wat je belangrijk vindt. Denk aan hobby’s, vrijwilligerswerk, of verandering van baan. Formuleer je droom, stel een doel vast en bedenkt reële stappen om dat te bereiken. Het oplossen van eenzaamheid is vooral doen. Kleine stappen nemen en tevreden zijn over je acties.

 

Hulp voor een ander

Eenzaamheid kun je niet zien aan de buitenkant. Een mens kan veel contacten hebben, maar zich toch van binnen eenzaam voelen. Als je een vermoeden hebt, vraag er dan voorzichtig naar. Troost bieden helpt. En afleiding ook. Maar daarmee houdt het eigenlijk wel op. Iemand die last heeft van eenzaamheid moet vooral zichzelf leren helpen. De beste hulp die je kunt geven, is dan ook: de ander (voorzichtig) de weg wijzen naar echt goede hulp.

 

 

 

Eenzaam of alleen?

“Ieder mens staat alleen in de wereld. Er is niemand die precies hetzelfde denkt of doet of voelt als een ander. Iedereen is uniek en de keerzijde daarvan is dat ieder mens alleen is. Nu is vervolgens de vraag hoe je daar mee om gaat, of je dat alleen-zijn laat uitgroeien tot een vreselijke eenzaamheid, of dat je thuis kunt zijn bij jezelf. Eenzaamheid doet pijn, bij jezelf thuis zijn geeft vrede.

Eenzaamheid maakt dat je wanhopig zoekt naar anderen en dat je je vastklampt aan mensen. Wie thuis is bij zichzelf erkent ook anderen als uniek en onderhoudt een band met hen. Je kunt de anderen pas vrijlaten als je de vrede zoekt in het alleen zijn bij jezelf. Alleen zijn is een weldaad die wij onszelf cadeau kunnen doen.” (Henri Nouwen, priester, hoogleraar en schrijver)

 

Met toestemming overgenomen uit #ikziejou, een uitgave van Mediawater publishing.

 

 

Klik hier om naar het themadossier over eenzaamheid te gaan. Je vindt er achtergronden, materialen om met het thema aan de slag te gaan in de gemeente en ervaringsverhalen.