De Openbaring is niet bedoeld om hopeloze speculaties over tijden en gebeurtenissen in de toekomst te bevorderen. Dit boek is bedoeld om hoopvolle gehoorzaamheid aan te wakkeren te midden van beproevingen en verleidingen vandaag. Ik (David Platt, Levenslicht) wil je dit laten zien in de eerste drie verzen van dit boek.

 

Openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om Zijn dienstknechten te laten zien wat spoedig moet geschieden, en die Hij door Zijn engel gezonden en aan Zijn dienstknecht Johannes te kennen heeft gegeven. Deze heeft van het Woord van God getuigd en van het getuigenis van Jezus Christus, alles wat hij gezien heeft. Zalig is hij die leest en zijn zij die horen de woorden van de profetie, en die in acht nemen wat daarin geschreven staat, want de tijd is nabij. (Openbaring 1:1-3)

 

Zie je dat in die laatste zin? “Zalig… zijn zij… die in acht nemen wat daarin geschreven staat…” Als we dit boek dus willen begrijpen moeten we in de schoenen gaan staan van degenen die dit boek als eerste hoorden voorlezen.

 

Stel jezelf even voor dat we in de eerste eeuw na Christus leven. Als gemeente worden we aan alle kanten vervolgt. Sommige gemeenteleden zitten in de gevangenis, anderen zijn gedood. Ze zijn aan kruisen gehangen, voor de wilde dieren geworpen of onthoofd vanwege hun geloof in Jezus. En Johannes schrijft deze brief vanaf een eiland waar hij naar toe verbannen is vanwege zijn geloof. Dit betekent dat we om ons heen geconfronteerd worden met allerlei verleidingen om ons af te keren van Jezus, of om minstens compromissen te sluiten en zo ons geloof in gevaar te brengen. Ook worden we daar omringd met allerlei werelds plezier — geld, materialisme, seks, succes — en we worden daardoor verleidt om ons geloof los te laten en deze dingen achterna te gaan.

 

Tegen deze achtergrond spreekt God door Johannes om volgelingen van Jezus aan te sporen om de hoop vast te houden en Hem te gehoorzamen te midden van alle beproevingen en verleidingen. Tien keer wordt Gods volk hier opgeroepen tot gehoorzaamheid. Het is interessant dat dit boek niet eindigt met het beeld van de hemel. Dat zou je wel denken als het boek voornamelijk over de toekomst ging.

 

Lees verder Hoe we de Openbaring moeten lezen (levenslicht.org)

Terug naar themadossier

Categorie:

Meer

Tags:

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*