Dag 8

Lezen: Ester 2:12-14

 

’s Avonds ging ze daar naar binnen, ’s morgens keerde ze terug.

Ester 2:14a

 

Onenightstand

Ahasveros sliep blijkbaar bijna nooit alleen. Het aantal onenightstands van de koning valt niet te tellen. Voor die ene ontmoeting werd je een jaar lang voorbereid en daarna ging je naar een speciaal vrouwenverblijf. Je was geen maagd meer en kwam dus niet meer aan de man. En de kans dat je de koning weer zag was erg klein. Deze onmenselijke omstandigheden, ook die van de eunuchen, waren allemaal uitingen van de macht van de koning.

Vandaag de dag zijn onenightstands in onze samenleving ook de normaalste zaak van de wereld. Maar dan is het vaak vrijwillig. Toch schijnt wereldwijd één op de drie vrouwen slachtoffer te zijn van seksueel of fysiek geweld. In Zuid-Afrika, het land waar ik grote delen van het jaar woon, wordt elke twintig seconden een vrouw verkracht, en dan hebben we het nog niet eens over kinderen.

 

Seksueel misbruik is een heel erge vorm van geweld. In de Bijbel wordt die realiteit niet genegeerd. En omdat het toevallig de koning is die zo zijn macht uitoefent, maakt het deze praktijken niet minder erg. Dat deze gewoonte van Ahasveros een grote rol speelt in het verhaal van Ester betekent niet dat het aanvaardbaar is. We lezen niet hoe Ester de nacht ervaart, maar het mag duidelijk zijn dat het geen bewuste keuze was.

 

Wat kunnen we als christenen doen als het gaat om seksueel misbruik? Breng dit ook eens in gebed.

 

Zingen: Psalm 140:1, 3, 4

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

 

Dit is mijn gebied

Hier ben ík koningin

Hier regeert mijn waardigheid

Niemand komt er in

 

 

Dit is mijn terrein

Eigen grondgebied

Deze afgesloten tuin

Die forceer je niet

 

 

Hier ben ik de baas

Mijn ommuurde hof

Als je deze tuin vertrapt

Ben je ruw en grof

 

 

Maar als jij mij kent

En de waarde ziet

Dan mag jij bewonderen

En een ander niet

 

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.