Dag 7

Lezen: Ester 2:8-11

 

‘Luister, ik weet heel goed dat jij een mooie vrouw bent.

Genesis 12:11

 

Schoonheid

Ester viel bij de voorrondes van de missverkiezingen gelijk op en kwam in aanmerking voor de schoonheidsbehandeling van een jaar. Zeven dienaressen stonden tot haar beschikking en ze verbleef in het mooiste deel van het vrouwenverblijf. Wat wil je nu nog meer? Vierentwintig uur per dag worden gepamperd en zeven mensen die alles voor je doen. Het lijkt erop dat een mooi uiterlijk je veel voordelen geeft.

Maar het klinkt allemaal mooier dan het is. Ester krijgt ook gelijk een verbod opgelegd. Ze mag van haar oom niet vertellen dat ze Joods is. Waarschijnlijk zou dat problemen opleveren omdat Joden minder rechten en vrijheden hadden dan de rest van de bevolking. Om die reden wordt ze ook niet met haar Hebreeuwse naam, Hadassa, aangesproken, maar met haar Perzische naam, Ester.

 

Ook Abram verbood Sarai iets omdat ze mooi was. Hij was bang voor zijn eigen leven en daarom wilde hij niet dat iemand erachter kwam dat ze getrouwd waren. Toen ze Egypte binnenkwamen viel Sarais schoonheid direct op en werd ze de vrouw van de farao. Dat kan betekenen dat hij ook seks met haar heeft gehad, maar dat valt niet met zekerheid te zeggen. Abram kwam er goed vanaf want hij kreeg allemaal geschenken. Gelukkig komt God zelf voor Sarai op. Het is duidelijk dat de schoonheid van deze aartsmoeder niet alleen voordelen heeft. Ook Ester heeft dat waarschijnlijk zo ervaren.

 

Wat vind je van Abrams handelen?

 

Zingen: Psalm 56:1

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

 

Zie mijn hart, en niet mijn buitenkant

Ik zit in mijn schoonheid opgesloten

Jij hebt mij met regels overgoten

En je zet mijn ziel zo aan de kant

 

 

Zie waar ik vanbinnen naar verlang

Dat jij mijn gevoelens zult erkennen

Schoonheid kan mij zoveel leugens brengen

Omdat ik steeds zoveel blikken vang

 

 

Neem mij in bescherming, trek een grens

Dat ik zelf geen leugens hoef te spreken

Want dat zal mijn ziel voor altijd breken

Sluit je ogen, zie mij als een mens

 

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.