Dag 5

Lezen: Ester 2:1-4

 

Het is niet goed dat de mens alleen is.

Genesis 2:18

 

Missverkiezing

Zo hard als de koning geprobeerd had om Wasti uit het paleis te bannen, zo snel verlangde hij weer naar een vrouw. Daar is niets mis mee. Maar bij Ahasveros lijkt het enkel te draaien om het uiterlijk, en al helemaal niet om een enkele levenspartner. Ook zijn volgende vrouw moet weer supermooi zijn, en uiteraard maagd. Daarom leek het zijn dienaren goed als hij landelijk een soort onvrijwillige missverkiezing zou organiseren. Inschrijven was niet nodig want je werd gehaald. Voordat de koning je zou beoordelen kreeg je een schoonheidsbehandeling van een jaar.

 

Dat uiterlijk meer met vrouwen wordt verbonden dan met mannen zie je bijna in alle culturen, en door de geschiedenis heen. Dat kan een enorme druk geven. Vandaag de dag zouden negen op de tien vrouwen wel iets aan hun uiterlijk willen veranderen, en dat ook doen als ze het geld ervoor hadden. De media houden je een beeld voor van de perfecte vrouw, en model Barbie is de graadmeter; voldoe je daar niet aan, dan heb je een probleem.

 

 

Dat uiterlijk datgene is wat mensen tot elkaar aantrekt is natuurlijk niet verkeerd. God heeft het zo bedoeld. Maar dat gaat uiteraard veel verder dan een schoonheidswedstrijd. Want de buitenkant wordt er met de jaren niet beter op. Echte liefde bewijst zich juist daar waar je zo veel van iemand houdt dat diegene niets aan zijn of haar lichaam zou willen veranderen.

 

 

Hoe belangrijk is uiterlijk voor jou?

 

Zingen: Psalm 8:3, 4

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

Schoonheid

 

 

Op zich zijn spiegels niet wreed

Ze vertonen gewoon

Ieder mensen persoon

In het omgedraaid

Niemand wordt gepaaid

Niemand wordt versmaad

De spiegel toont slecht wie er voor hem staat

 

 

Maar mensen zijn zélf gemeen

Ze oordelen snel

En ze maken een spel

Van wie mooier is

En dan gaat het mis

In een mensen hart

Want mensen die maken elkaar enkel zwart

 

 

Totdat je Jezus ontdekt

In Gods koninkrijk

Is elk mens gelijk

Ieder vormt een deel

Van een groot geheel

Persoon voor persoon

Vormen wij het beeld van Gods eigen Zoon

 

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.