Dag 3

Lezen: Ester 1:10-12

 

Begeert de koning uw schoonheid, buig voor hem, hij is uw heer.

Psalm 45:12

 

De koning iets weigeren

Het is de allerlaatste dag van het feest en iedereen neemt het er nog even van. De koning zelf ook. Zijn ‘vrolijke’ stemming betekent niets anders dan dat hij een glaasje te veel ophad. En dan is de kans groot dat je niet meer helemaal verstandig nadenkt bij wat je doet en zegt.

 

Ahasveros besluit in zijn dronken bui om zijn vrouw te showen. Ze is nu eenmaal mooi, en er is toch niets mis mee om anderen daarvan mee te laten genieten? Hij geeft aan maar liefst zeven (!) van zijn dienaren de opdracht om de koningin te gaan halen. Deze mannen waren overigens eunuchen, want alleen zo wist de koning zeker dat hij alle vrouwen die op het paleis rondliepen voor zichzelf had. Maar hoeveel dienaren de koning ook stuurt, Wasti weigert. Er staat in de tekst niet waarom. Mogelijk druiste het tegen de Perzische norm in om te verschijnen bij een publieke bijeenkomst van enkel mannen. Of ze wilde niet in de jolige sfeer voor een groep mannen verschijnen alsof ze een stuk vlees was.

 

In elk geval moet ze heel bewust de keuze hebben gemaakt, want al ben je de koningin, je weet dat je de koning niets kunt weigeren. En daarom is ze hoe dan ook dapper te noemen. Helemaal omdat deze stap haar duur komt te staan. Maar dat maakt haar wel extra mooi.

Wat vind jij van het besluit van Wasti?

 

Zingen: Psalm 49:2

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoonheid is een mooi geschenk

Een eer, een rijke zegen

Maar ook een vloek wanneer je pronkt

Met wat je hebt gekregen

Wanneer het mooi zijn álles wordt

Je doel in heel het leven

Dan doe je zeker Hém tekort

Die jou dit wilde geven

 

 

Mijn lichaam is geen schilderij

Dat ieder kan bekijken

Mijn lichaam is van jou en mij

Daar wil ik niet van wijken

Wat God mij geeft, is zoveel meer

Dan wat je ziet van buiten

En ik bewaar voor Hem mijn eer

Al zal ’t op weerstand stuiten

 

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.