Dag 24

Lezen: Ester 8:3-8

 

Ik zal mijn verbond niet schenden, mijn woorden niet herroepen.

Psalm 89:35

 

Spijt

Heb jij wel eens spijt van wat je heb gezegd? Dat je achteraf denkt: mm, dat was niet slim? Maar hoe je ook probeert om daarop terug te komen, het lukt niet want je kunt je woorden niet herroepen.

Haman is dood, maar zijn plan is nog springlevend. Ester vraagt in een emotioneel pleidooi aan de koning of hij zijn besluit wil herroepen. Maar… dat kan niet. Toch vinden ze een mogelijkheid door het schrijven van een nieuwe verordening die ook onherroepbaar is.

In de Bijbel staat een aantal keren dat God geen mens is die zijn woorden zal herroepen. Toch zijn er gedeeltes in de Bijbel die laten zien dat God spijt heeft (Gen. 6:7, Jona 3:10, 1 Sam. 15:11). Hoe zit dat dan precies? Vaak wordt gezegd dat de Bijbel menselijke taal gebruikt en dat het daarom niet helemaal waar is dat God berouw heeft. Zijn onveranderlijkheid zou voorrang hebben. Maar dat vind ik best een lastige oplossing, want wanneer geldt dat wel en wanneer niet? Volgens mij laten de teksten over God die spijt heeft allereerst zien dat God geen statische God is. Hij neemt alles wat er gebeurt serieus. En dat maakt Hem juist meer betrouwbaar. Het een sluit het ander niet uit. En Gods liefde door Jezus is het bewijs dat wij voor Hem ongelofelijk belangrijk zijn. Misschien is het beter dat we vooral naar onszelf kijken en zorgen dat wij geen spijt krijgen van wat we zeggen en doen (Jak. 3:5-9).

Hoe verklaar jij de spanning tussen Gods trouw en spijt?

 

Zingen: Gezang 118:1

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben jij net als ik?

Altijd met je mond vooraan..

dingen zomaar zeggen

zonder stil te staan

bij: of jij wel het antwoord hebt

of jij alles weet

ben jij net als ik…

dat je écht luisteren vergeet?

 

Soms moet je leren zwijgen.

Een wachter voor je mond,

niet spreken zonder grond

maar eerst weer adem krijgen

 

eerst ontdekken wie je bent

voordat je het antwoord kent

 

sluit je lippen deze dag

kijk! en ruik en proef en leer..

nee, geen woorden deze keer

wees maar even stil

en wacht

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.