Dag 23

Lezen: Ester 8:1-2

 

Heersers stoot hij van hun troon en wie gering is geeft hij aanzien.

Lucas 1:52

 

Onderschat je zwakheid niet

De koning geeft alle bezittingen van Haman aan Ester. En Mordechai krijgt vrij toegang tot de koning nadat Ester vertelt dat ze familie zijn. Eindelijk is er totale openheid van zaken en hoeft niets meer verborgen te blijven.

Het is wel heel bijzonder dat twee Joden nu ineens zo veel invloed hebben op een Perzische koning! In de Bijbel lezen we heel vaak dat God zwakke mensen een belangrijke taak geeft op een bijzondere plek. Denk maar eens aan Gideon, David, Ruth, Maria, Paulus; allemaal mensen die een enorm belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis, maar die jij en ik waarschijnlijk nooit daarvoor zouden hebben uitgekozen. Waarom doet God dat dan wel?

Juist door mensen die niet op macht belust zijn en zichzelf niet waardig achten kan God heel goed werken. Dat is ook het verschil tussen Haman aan de ene kant en Mordechai en Ester aan de andere kant. Haman wil de macht en Mordechai en Ester handelen wijs vanuit het besef dat zij kwetsbaar zijn.

Daarom moet jij jouw zwakheid niet onderschatten. God wil jou gebruiken juist als je niet uit bent op macht. Antwoord je dan net zoals Maria: ‘De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd’ (Luc. 1:38)? En sta je ook open voor mensen die God wil gebruiken, al zou jij die nooit hebben uitgekozen?

Hoe denk je dat God jouw zwakheid wil gebruiken?

 

Zingen: Gezang 47:1

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

Dit fillmpje is onderdeel van de serie “Wie je bent in Christus”. Daarin neemt Wilkin van de Kamp je veertig dagen mee in een zoektocht naar jouw identiteit in Christus. Voor elke dag is er een filmpje van zo’n twee minuten dat steeds een ander onderdeel van wie je in Christus bent belicht.

Klik hier om naar de serie te gaan.

 

 

 

U draait het om,  en ik word sterk

En al mijn zwakheid wordt Uw werk

Dat krachtig is, en goed en fijn

En dat zó van belang kan zijn

 

U maakt een wonder van mijn angst

Een kunstwerk , ik zit eersterangs

Terwijl ik alle moed op gaf

Neemt u mijn werk en maakt het af

 

Uw kracht werd zichtbaar toen ik dacht:

Het lukt me nooit op eigen kracht!

Maar dit succes, dat is uw werk

U draait het om, en ik word sterk!
(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.