Dag 21

Lezen: Ester 7:1-6

 

Maar weet wel dat degene die mij zal uitleveren samen met mij aan deze tafel aanligt.

Lucas 22:21

 

Confrontaties

Als jij een confrontatie met iemand aan moet gaan, wat doe je dan? Het kan slim zijn om uit eten te gaan; je kunt dan namelijk niet zomaar weglopen. Misschien is dat ook wel de reden waarom Ester de locatie van een diner kiest voor een confrontatie met Haman.

Ahasveros stelt Ester dezelfde vraag als de dag daarvoor, maar dit keer spreekt hij haar ook aan met koningin. En eindelijk vertelt Ester dan wat haar wens is. Ze wijst niet direct naar de verrader of de koning, want tenslotte had hij ingestemd met Hamans verzoek. Ahasveros lijkt zich dan ook van geen kwaad bewust. En ook Haman heeft waarschijnlijk nooit in de gaten gehad dat hij de koningin zelf heeft bedreigd.

Nu pas wordt duidelijk waarom het toch slim is geweest niet te zeggen dat ze Joods was. Of zou het toch handig geweest zijn, want dan had Haman die plannen misschien nooit gemaakt? De kans is groot dat ze dan geen koningin was geworden en het Joodse volk zou alsnog zijn uitgeroeid. In elk geval gaat ze nu de confrontatie aan en wordt al snel duidelijk wie achter deze plannen zit.

Jezus zit ook vaak aan tafel als Hij confrontaties, met bijvoorbeeld de farizeeën, aangaat. Ook ligt Hij met zijn verrader aan tafel. Alleen blijkt de confrontatie bij zijn laatste avondmaal niets te hebben geholpen, want direct daarna wordt Jezus gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Dé koning grijpt niet in. Morgen zien we of Ahasveros dat wel doet.

 

Zingen: Psalm 10:3

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

 

 

 

Verraad ligt hier zelf aan mijn tafel

Zo dichtbij dat ik ruik proef en voel

Hoe haat mij voortdurend de mond snoert

En iedere keer treft hij doel

 

Maar nu kan ik niet langer zwijgen

Ontmasker de dood die mij dreigt

Ik vecht met het Woord voor mijn leven

Want wie wint van Haat als hij zwijgt?

 

 
(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.