Dag 19

Lezen: Ester 6:6-11

 

Het toeval wilde dat de akker waar ze kwam van Boaz was, het familielid van Elimelech.

Ruth 2:3b

 

Toeval

Geloof jij in toeval? Het klinkt best vroom om daar ontkennend op te antwoorden. God bestuurt toch alles? Ik vind het eerlijk gezegd een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het woord toeval komt in de Bijbel voor (1 Sam. 6:9, Ruth 2:3), maar interessant genoeg zie je juist in die verhalen Gods hand. Ik denk niet dat er iets gebeurt buiten Gods weten om, maar dat betekent niet dat God ons als robotten altijd op de juiste tijd op de juiste plek laat zijn. De realiteit is dat je soms precies op de verkeerde tijd op de verkeerde plek bent. Of is God er dan even niet bij?

Dat Haman op de gang staat, precies op het moment dat de koning advies zoekt om de Jood Mordechai te vereren, terwijl hij juist om zijn executie komt vragen, lijkt ook toeval. Niemand van ons weet precies hoe God ‘werkt’, en hoe Hij gebeurtenissen gebruikt, maar ook dit ‘toeval’ blijkt allemaal deel van Gods plan. Uiteindelijk gaat het, denk ik, om vertrouwen. God is er, hoe het leven ook loopt. Hij leidt ons, al begrijpen wij vaak niet hoe. En soms gebeuren er dan dingen die toeval lijken. Daarom spreken we waarschijnlijk over geloven in toeval.

Deel met elkaar een gebeurtenis die toevallig leek.

 

Zingen: Gezang 168:1

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

 

Toeval bestaat niet

Zo zeggen ze vaak

Maar God maakt je klaar

Voor zijn plan, en je taak

Zal Hij omgeven

Met zijn logica- spel

Toeval bestaat niet

Maar God bestaat wél

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.