Dag 15

Lezen: Ester 4:5-17

 

Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven.

Romeinen 5:7

 

Je leven geven

Mordechai komt het paleis niet in want hij blijft zijn rouwkleren dragen. Ester zorgt er daarom voor dat Hatach als boodschapper fungeert en zo komt ze te weten waarom hij zich zo gedraagt. Het komt erop neer dat Mordechai wil dat ze naar de koning gaat.

Ester reageert door te zeggen dat onaangekondigd naar de koning gaan haar dood kan betekenen. Tenslotte heeft ze hem ook al dertig dagen niet gezien, dus het is maar zeer de vraag of hij haar wil zien.

Mordechais reactie daarop is heel duidelijk: al is Ester koningin, ze zal de dood niet ontspringen. En hij gaat nog een stapje verder: ‘Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze…’ De positie die ze heeft verworven kan ze gebruiken, maar de grote vraag is of ze bereid is haar leven te geven voor haar volk. Dat is ze. Maar ze beseft dat het niet eenvoudig is en daarom vraagt ze of iedereen wil bidden en vasten.

Mag Ester hier iets van Jezus laten zien? Ze is bereid zichzelf te geven als anderen maar gespaard worden. Jezus was bereid te sterven zodat wij zouden leven. Er zijn uiteraard grote verschillen tussen Ester en Jezus, maar dat maakt haar niet minder moedig.

Zou jij hetzelfde hebben gedaan als Ester?

 

Zingen: Psalm 50:11

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 https://youtu.be/b1JZxRqF4XE

 

 

 

 

 

Misschien is dit de juiste tijd

Waarop je al bent voorbereid

Misschien betekent dit wel iets

En is je zwoegen niet voor niets

Misschien is dit voor jou het plan

En maakt God hier een wonder van

Misschien kwam alles hier op neer

Volbreng je taak nu voor de Heer

 

Wat het ook kost, Hij maakt het goed

Wanneer je alles voor Hém doet

Jij leest dit nu… jij bent niet gek

Voor jou valt alles op zijn plek

Gá! Doe wat pijn kost, moeite, strijd

God zorgt voor jou in eeuwigheid!

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.