Dag 14

Lezen: Ester 4:1-4

 

Hoor, o God, mijn smeken, sla acht op mijn gebed.

Psalm 61:2

 

Slecht nieuws

Mordechai en alle andere Joden halen alles uit de kast nu ze hebben gehoord dat Haman hun volk wil uitroeien; ze vasten, weeklagen, trekken speciale kleren van ruwe stof aan en gooien stof op hun hoofd.

De Perzische medeburgers moeten hier niet onbekend mee zijn geweest, maar het viel wel op dat het nu slechts een groep was die dit deed. Wie weet trokken ze zo de aandacht, in de hoop dat er iets zou veranderen. Maar degenen die iets kunnen doen storen zich er niet aan: ze zitten rustig iets te drinken (Est. 3:15).

Er is echter nog iemand die macht heeft in het paleis, maar die weet blijkbaar niet wat er allemaal gaande is. Mordechai gaat daar verandering in brengen. Bij de Koningspoort probeert hij Esters aandacht te trekken. Ze schrikt zich wezenloos als ze hoort dat Mordechai in rouw is en brengt direct andere kleren naar hem toe. Ester weet de reden nog niet van zijn rouwklagen en wil waarschijnlijk dat hij normale kleren aantrekt, zodat hij het paleis in kan om met haar te praten. Dat weigert Mordechai. Misschien wil hij dat ze begrijpt hoe ernstig de situatie is.

Hoe reageer jij op slecht nieuws? De reactie van de Joden is dat ze alles uit de kast trekken en bidden voor verandering. Ze berusten niet in hun lot. Wij hoeven dat ook niet te doen. We mogen God smeken om op te treden en moeten alles doen om mensen die iets aan de situatie kunnen veranderen aan te spreken.

 

Zingen: Psalm 142:1

 

(Door Almatine Leene, Kracht voor elke dag – bijbelsdagboek 2015, Uitgeverij Vuurbaak)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

God van recht

Zie ons gevecht

We smeken u

Verhoor ons nu

Want U bent Heer

Maar keer op keer

Doen mensen kwaad

En strooien haat

U die ons ziet

Vergeet ons niet

Heb medelij

En maak ons vrij

Vergeet ons niet

Als U ons ziet

Versla de haat

En dood het kwaad

Want keer op keer

Bent U het Heer

Die ons verhoort

Door ’t Levend Woord

Verhoor ons nu

Wij smeken u

Zie ons gevecht

En doe ons recht

 

(door Anne Lies Mossel-de Kievit, volg Anne Lies op Facebook)

 

 

 

 

Extra materialen

We hebben op een aparte pagina extra materialen opgenomen waarmee je de meditatieserie kunt verdiepen. Je vindt er o.a. een themanummer van het bijbelstudiemagazine WegWijs, bijbelstudiefilmpjes en filmpjes voor kinderen.

Neem een kijkje en klik hier.