Dag 30

Lezen: Psalm 23
Geluk en genade volgen mij alle dagen van mijn leven, ik keer terug in het huis van de HEER tot in lengte van dagen.
Psalm 23:6


Echt geluk
Op hoeveel begrafenissen zal Psalm 23 niet de aandacht gehad hebben. Onder leiding van de goede herder mag je thuiskomen bij de HEER. Wat een eerlijke psalm overigens. De zaken worden niet mooier voorgesteld dan ze zijn. Soms vallen er diepe schaduwen in je leven. Je kunt zelfs vijandschap ontmoeten.
Wat is geluk? We hebben daar wel gedachten bij. Het liefst hebben we alles hier dik in orde, ook met de mensen om ons heen. Het kan aan je vreten als het niet goed gaat met je kind of met je ouders. Kun je gelukkig zijn als er veel ongeluk is, misschien wel in je eigen leven?
Als David zingt over geluk en genade en dat nog wel heel zijn leven lang, kennen we ook de verhalen over zijn tegenslagen. In andere psalmen noemt hij die. Spreekt hij hier dan te grote woorden? Of geeft hij door wat het geheim van een gelukkig leven is? Het besef dat God bij je is. Dat is iets anders dan het recept voor een goed leven. Dan moet je zelf aan het werk. En dan schiet je altijd tekort. Het geheim van geluk is het besef van Gods genade. Wie dat ontdekt mag weten dat je bij de HEER altijd veilig thuiskomt.


Door uw genade Vader