Dag 11

Lezen: Matteüs 8:18-22

De vossen hebben holen en de vogels hebben nesten, maar de Mensenzoon kan zijn hoofd nergens te ruste leggen.

Matteüs 8:20

 

Geen rust

Wat een prachtige belofte van die schriftgeleerde: ik zal U volgen waar U ook maar naartoe gaat. Die man heeft het begrepen. Jezus volgen betekent dat je alles achter je laat en gewoon met de heiland meereist. Naar de overkant van het meer en waar dan ook.

 

De Heer doet daar niets aan af. Hij wijst wel op het onmogelijke. Gebruikt die schriftgeleerde niet te grote woorden? Hoe ver kan hij Jezus eigenlijk volgen? Onze heiland gaat verder dan mensen kunnen komen. Er komt een moment waarop Hij zelfs neerdaalt in de hel. Daar herinnert Hij ons aan.

 

Tegelijk is het meer dan een milde terechtwijzing. Jezus geeft ook een weids uitzicht. Hijzelf kent geen rust, om wie Hem volgen rust te kunnen geven. Hij ziet af van een plek op deze aarde om de zijnen een plek op de nieuwe aarde te geven. Hij klaagt niet maar wijdt zich helemaal aan zijn levenstaak.

 

Intussen verandert Hij daarmee wel onze blik op het leven. Wie zo’n heiland volgt, kan niet vastgeroest raken aan zijn plek op deze wereld. Die komt in beweging. Ook als je, net als de schriftgeleerde indertijd, niet overziet hoe ver dat gaat. De heiland geeft alle reden om Hem te vertrouwen.

Lessen van de vervolgde kerk – 1. Het volgen van Jezus betekent lijden

 

Wil je de Opkijken zomerserie volgen? Meld je hier aan en ontvang wekelijks een melding in je mailbox!